Alevi Haber Ajansi

Eğitim-Sen’lilere polis saldırısına AİHM’den ‘Hak ihlali ve tazminat ödenmesi’ kararı

PİRHA – Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) 2009 yılında toplu sözleşme müzakereleri ile ilgili olarak yapmak istediği basın açıklamasına yönelik polis saldırısına AİHM’den “Hak ihlali ve tazminat ödenmesi” kararı çıktı.

Eğitim Sen’in 5 Haziran 2009’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapmak istediği basın açıklamasına yönelik polis saldırısına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden “Hak ihlali” kararı çıktı.

YURTTAŞI KÖR EDEN COP DARBESİ SUÇ GÖRÜLMEMİŞTİ!

Eğitim Sen üye ve yöneticileri, 2009 yılında Sıhhıye’de toplanarak Bakanlığa gitmek isterken kortejin önü kesilmiş ve emniyet güçleri sendika yönetici ve temsilcilerinin üzerine cop, tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırmıştı. Bu müdahale sırasında, cop darbeleri gözüne isabet eden Eğitim Sen üyesi Dengiz Sönmez, sağ gözünün görme yetisini %80 oranında yitirmişti. Dönemin Merkez Yürütme Kurulu üyeleri Zübeyde Kılıç Öztürk, Sayım Gültekin, Mustafa Ecevit ve üyelerden Alper Öztürk de aldıkları cop darbeleriyle yaralanmıştı.

Dönemin Ankara Emniyet Müdürü, Güvenlik Şube Müdürü, Çevik Kuvvet Şube Müdürü ve yaralamaya sebebiyet veren polis memurları hakkında Eğitim Sen’in yaptığı suç duyurusunun sonuçsuz kalması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapılmıştı. AİHM, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu’nun da (ETUC) müdahil olarak takip ettiği başvuru sonucunda, 30 Ağustos 2022 tarihli kararı ile Sözleşmenin 3. ve 11. maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme ayrıca başvuruculardan Dengiz Sönmez’e 26.000, diğer başvuruculara 6.500 Euro tazminat ödenmesine hükmetti.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak