PİRHA – Milletvekili Şevin Coşkun eşitlikçi olmayan politikalar sonucu kadın işsizliğinin arttığına vurgu yapıp Meclis Araştırması istedi. Coşkun, her 100 kadından sadece 18’inin kayıtlı ve tam zamanlı istihdam sağlayabildiğine dikkat çekti.
Muş Milletvekili Şevin Coşkun, kadın işsizliğinin araştırılması ve işgücünde sürdürülen cinsiyetçi politikalara son verilmesi için Meclis Araştırması istedi. HDP’li Coşkun, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunduğu önergede Türkiye’de yaşanan işsizliğin, toplumsal bir sorun olduğunu belirterek kadın işsizliğinin, tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategori olduğunu vurguladı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Ekim 2022 Hane halkı İşgücü Araştırması verilerine işaret eden Coşkun, “Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark ise 10,3 puan olmuştur. Bu bağlamda; kadın işsizliğinin araştırılması, önlenmesi, kadın istihdamının arttırılması ve iş gücünde sürdürülen cinsiyetçi politikalara son verilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz ederim.” İfadelerini kullandı.
“GENÇ KADIN İŞSİZLİĞİ YÜZDE 48,4”
Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis Araştırmasının “Gerekçe” kısmında çalışma hakkının Anayasa’da temel bir hak olarak ayrım olmaksızın herkese tanındığını belirtti. Coşkun,
Türkiye’deki işsizlik sorununu en çok kadınların yaşadığını ifade ederek şu notu düştü:
“Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir yansıması ve eşitlikçi olmayan iktisadi politikaların sürdürülmesi sonucunda kadın işsizliği, her geçen gün artarak devam etmektedir.
Ayrıca Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından 12 Aralık 2022’de açıklanan verilere göre; mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı, Ekim 2022’de yüzde 20,3 oranla 7 milyon 608 bin kişiye ulaşmıştır. Açıklanan verilerde; Ekim 2022 itibarıyla kadınlarda mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı 1 milyon 546 bin ve geniş tanımlı işsiz sayısı 3 milyon 572 bin olduğu ifade edilmiştir. Öte yandan DİSK-AR’ın 17 Kasım 2022 verilerine göre; genç işsizlik oranı yüzde 36,6 olurken genç kadın işsizliği yüzde 48,4 olmuş ve her 100 kadından sadece 18’si kayıtlı ve tam zamanlı istihdamdadır.
Türkiye’de yaşanan işsizlik verileri incelediğinde; eşitlikçi olmayan politikaların bir sonucu olarak kadın işsizliği, en yüksek kategori olarak gerçekleştiği görülmektedir. Ayrıca Türkiye’de yürütülen cinsiyetçi iktisadi politikalar nedeniyle bir yandan kadın işsizliği en yüksek kategori olarak karşımıza çıkarken bir yandan da kadınlar, iş gücünde mobbing, emek sömürüsü gibi sorunlara maruz kalmaktadır. Bu bağlamda; yaşanan kadın işsizliğinin araştırılması, önlenmesi, kadın istihdamının arttırılması ve iş gücünde sürdürülen cinsiyetçi politikalara son verilmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci Maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz ederim.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.