PİRHA – Yol Yürütücüsü Enver Cemal Şahin, Hakk’a uğurlama erkanları konusunda İngiltere’de verdiği eğitimin detaylarını anlattı. Toplum çoğunluğunun İslami geleneklere göre erkan yürüttüğünü belirten Şahin, asimilasyonun önüne geçmek adına eğitimlerin arttırılması gerektiğini ifade etti.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahalle Şube Yol Yürütücüsü Enver Cemal Şahin, 7 Ekim – 6 Kasım 2022 tarihlerinde İngiltere’de Hakk’a uğurlama erkanı konusunda eğitim verdi.
Cemal Şahin, eğitim sürecinin detaylarını PİRHA‘ya anlattı.
25 KİŞİDEN 9’U ERKAN YÜRÜTEBİLİR SEVİYEYE GELDİ!
İngiltere Alevi Kültür Derneği ve Cemevi’nin daveti üzerine eğitime gittiğini belirten Cemal Şahin, “Gönüllü arkadaşlar ile gündüz ve akşam günde 2 farklı eğitim verildi. Gündüz eğitimleri 3 saat, akşam eğitimleri ise 2 saat olarak planlandı. Genellikle Hakk’a uğurlama erkanı üzerinde haftanın 5 günü boyunca süren eğitimlerimiz oldu. 2 aylık süre içerisinde eğitim alan arkadaşlar artık Hakk’a uğurlama erkanı, lokma erkanı ve 40 erkanlarını yerine getirecek duruma geldiler. Şu anda da orada erkan yürütmeye başladılar. Gündüz programında 15, akşam programında ise 10 kişi vardı. Fakat bunlar içerisinde sadece 9 kişi bu erkanları yürütebilecek duruma geldiler” dedi.
“KADINLAR DAHA AKTİF VE İNANÇLI”
Katılımcıların çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu belirten Cemal Şahin, gençlerin de bu eğitimlere ilgi gösterdiğini söyledi. Hakk’a uğurlama ve lokma verilmesinde Ocakzade olma şartının bulunmadığını belirten Şahin sözlerini şu cümlelerde sürdürdü:
“Bu konuda isteyen can, erkan yürütebilir. Yeter ki orada sevilen, sayılan bir kişi olsun. Yani bizim dilimizle yol düşkünü olmasın, herkes bu erkanları yürütebilir. Zaten cenaze erkanlarını dede soylu kişiler yürütecek diye bir kural yoktur. Kim yürütebiliyorsa yürütür. Bu tür eğitimlerde kadınları görmek elbette ki bende de memnuniyet yarattı. Kadınlar bu konuda daha aktif ve inançlı. Aldıkları görevi de layıkıyla yapıyorlar.”
“ALEVİLİK DAHA GERİYE ÇEKİLMEYE BAŞLANDI”
Cemal Şahin, Türkiye’deki Alevi kurumlarında da benzer eğitimlerin olması gerektiğini belirtti. Şahin, Alevi asimilasyonunun erkanlar üzerinde yürütüldüğünü vurguladı. Şahin şöyle devam etti:
“Ben, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nde uzun süre yöneticilik yaptım. 1998 yılından 2012’ye kadar genel merkez yöneticisiydim. Bu hizmetlere 2008 yılında başladım. Hakk’a uğurlamada toplumun giderek asimile olduğunu gördüm ve ‘ne yapabiliriz’ diye düşündüm. Daha sonrasında bir takım araştırmalar yaptım. Maalesef bizde yazılı bir kaynak bulamadım. Bu erkanı yürütenlerle konuştum. Birçoğu İslami geleneklere göre erkan yürütüyordu. Kimi kesim de biraz İslami biraz da bizim inancımıza göre karma bir erkan yürütüyordu. Daha sonrasında bir kitapçık hazırladım. 2009 yılında Pir Sultan Derneği Yayınları olarak yayınlandı. 2010 yılında ise Hacı Bektaş Veli Postnişini Veliyetten Ulusoy bizleri topladı ve dedi ki ‘Canlar Alevilik yok oluyor. Bilhassa Hakk’a uğurlama erkanlarında toplum asimile oluyor. Eğer bir an önce bizler bu işin önlemini almazsak bütünüyle asimile olunacak’ dedi. Kendisi Türkiye’de 30 yerde toplantılar yaptı. Yurt dışında ise 10 farklı yerde bu toplantıları sürdürdü. Üniversitelerden çevreler, bu hizmeti yürütenler, ocaklar ve aşıklarla toplantılar yapıldı. Daha sonra bir komisyon oluştu ve bu komisyonda ilk önce Hakk’a uğurlama erkanı hazırlandı. O komisyonda ben de vardım. Daha sonra cem erkanı, rızalık, ikrar, görgü, dardan indirme gibi erkanlarda hazırlık yapıldı. Ve ardından bunu kitapçık olarak çıkardık. Bu hizmeti yürüten kişiler o erkanlara göre şimdi hizmet yürütüyorlar ama bu çoğunluğu yansıtmıyor. Genellikle baktığımda bu erkanı yürütenler dergah çevresinde toplanan canlar oluyor.
Yaşadığımız ülkede öylesine sorunlar var ki demek ki yöneticiler henüz o sorunları çözemedi ve bu hizmetleri yürütmeye gelemedi. Bizim yıllardır eşit yurttaşlık mücadelemiz var ama henüz daha bir yol alamadık. Hatta son çıkan torba yasası ile Alevilik daha geriye çekilmeye başlandı. Alevilikte bir icazet kapısı yoktur. Alevilik özgür düşünür ve bu şekilde yaşamına devam eder.”
“ÖĞRETİMİZİ ÇAĞIN KOŞULLARINA GÖRE UYARLAMAMIZ LAZIM”
İnancın özüne dönme konusunda çağrı yapan Yol Yürütücüsü Cemal Şahin, “Alevilik, kalıplaşmış bir kültür, yol değildir. Çağın koşullarına göre öğretisini güncellemesi lazım. Bizlerin evren, tanrı anlayışı, ritüellerimiz diğer inançlardan farklıdır. Biz ne oyuz ne buyuz. Bizler Aleviyiz. Kendimize göre düşüncemiz, evren anlayışımız ve bir yaşam biçimimiz var. Bizler bilimi kendimize rehber edinmişiz. Bilime göre bu evren, maddenin değişim ve oluşumundan başka bir şey değil. Bu evrende hiçbir şey olduğu gibi kalmıyor. Her şey değişiyor, toplumlar da değişiyor. O nedenle geçmişe dönersek, örneğin bizlere genellikle ‘Dedemiz, atamız böyle yapardı. yine devam ettirelim’ diye düşünceler vardı. Fakat biz aynı dede ve babamızın yaptığı işleri tekrar edersek gelişemeyiz, olduğumuz yerde kalırız. Çağ, toplum, insanlar değişiyor. Kendi öğretimizi çağın koşullarına göre uyarlamamız lazım. Bizlerde öbür dünya inancı yok. Bizler devriyeye inanırız. O nedenle de bir can Hakk’a yürüdüğü zaman ‘Mekanı cennet olsun’ denilmez. Çünkü öbür dünya inancımız olmadığı içindir ki cennet olsun. Bizler ‘Devri daim olsun. Anısı ve sevgisi gönüllerimizden eksilmesin’ deriz.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.