PİRHA- AKP hükümetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’ oluşturmasına düzenlemesini ‘kayyım’ pratiği olarak değerlendiren DAD Mersin Şube Eş Başkanı Hülya Ayhan, bununla Alevi toplumunun denetim altına alınmak istendiğini kaydetti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi Bektaşi Kültürü ve Cemevi Başkanlığı’ kurulacağını açıklamasına tepkiler gelmeye devam ediyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda cemevleri ile ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanun teklifinin ilk 8 maddesi kabul edildi. Düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesi durumunda belediyeler imar planlarken, bölgenin şartları ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak cemevleri için yer ayıracak. Ayrıca cemevi inşası için kaymakam veya validen de izin alınması gerekecek. İsteyen dedelere ise kadro verilerek, maaş bağlanacak.
Demokratik Alevi Dernekleri ( DAD) Mersin Şube Eş Başkanı Hülya Ayhan, Alevi toplumunun tek beklentisinin eşit yurttaşlık temelinde anayasal düzenleme olduğunu ifade ederek, AKP hükümetinin cemevleri ile ilgili düzenlemesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı.
“ALEVİ ÖRGÜTLÜLÜĞÜ KENDİ İÇ DİNAMİĞİ İLE KURUMLARINI YARATMIŞTIR”
Alevi örgütlülüğünün kendi iç dinamikleri ile kurumlarını yaratarak kendi hizmetlerini dayanışma ile yürüttüğünü söyleyen Hülya Ayhan, “Aleviler kendi hizmetlerini sunuyorlar ve bu hizmetlerini inanç yerleri olan cemevlerinde yerine getiriyorlar. Bu zamana kadar devletten hiçbir yardım talebinde bulunmadılar, bundan sonra da bulunmayı hedeflemiyorlar. Böyle bir talepleri ve beklentileri yoktur” dedi.
“KAYYIM ATAMASIDIR, ALEVİLERİ DENETİM ALTINA ALMADIR”
Alevi inancının ‘rızalık’ esasına dayalı bir inanç olduğunu belirten Hülya Ayhan, AKP hükümetinin cemevleri düzenlemesinin kayyım politikası ile eş değer olduğunun altını çizdi.
Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Alevi toplumunun denetim altına alınmaya çalışıldığını vurgulayan Hülya Ayhan, Alevi toplumunun bu düzenleme karşı çıkması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Şimdi ne oldu da böyle bir kararnameyle çıkarıldı? Alevi kurumları ve toplumu böyle bir şeyi ne bekledi, ne istedi, nede talep etti. Bu düzenleme Alevi toplumunu kontrolüne alabilme kanunu. Kayyım atamanın yolu açılıyor, Alevi kurumlarını denetim altına alınıyor.
Bu ülkede Alevi inancı vardır ve bu ülkenin demokrasi, özgürlükler dinamiğidir ve aydınlık yüzüdür. Alevi toplumunun beklentisi bu ülkede eşit yurttaşlık temelinde haklarının anayasallığı güvence altına alınmasıdır. Yoksa ne bir maddi beklentisi vardır, ne de denetlenmek gibi bir isteği.
Bu ülke çok zengin kültürleri ve inançları barındıran bir ülke. İnsanlardan alınan vergilerin Diyanet gibi kuruma ödenmesi adaletli değildir. Buna nasıl karşı çıkıyorsa, bir Alevi kurumuna da devletin destek vermesi veya böyle müdahil olmasına karşı çıkıyor. Alevi kurumu zaten bunu beklemiyor, istemiyor. Bunun yanında Diyanet İşleri gibi bir kuruma da devletin bir bütçe ayırmasına da karşı çıkıyor. Nasıl kendi karşı çıktığı bir şeyi kendisine de yapılsın ister? Buna karşı çıkıyoruz.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.