Alevi Haber Ajansi

KCDP:  Eylül ayında 26 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu

PİRHA- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Eylül ayına ait kadına şiddet verilerinin yer aldığı raporunu yayımladı. Ülke genelinde 26 kadın öldürüldü, 19 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun (KCDP), her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberleri ve doğrudan kendilerine gelen başvuruları derleyerek ortaya koyduğu raporun, 2022 Eylül ayı verileri yayınlandı.

Rapora göre 2022 yılının eylül ayında 26 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü.

Öldürülen 26 kadının 16’sı evli olduğu erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 3’ü akrabası, 1’i oğlu, 1’i üvey babası tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Raporda kadınların en çok evlerinde öldürüldüğü vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Kadınların 15’i evinde, 5’i sokakta, 1’i arabada, 1’i arazide, 1’i otelde, 1’i su kenarında öldürülmüştür. 2 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir.  Bu ay öldürülen kadınların %58’i evlerinde öldürüldü.”

Platform, raporunda pek çok kadının çalışma durumlarını tespit edemediklerini hatırlatarak, “Bu ay ulaşılabilen veriye göre öldürülen kadınların 3’ünün bir işyerinde çalıştığı bilinmektedir. 23 kadının çalışma durumu ise bilinememektedir” dedi.

ŞÜPHELİ KADIN ÖLÜMLERİ

Öldürülen kadınların hayat hikayelerini de paylaşan platform, sık sık dile getirdiği gibi şüpheli kadın ölümlerine dikkat çekti. Eylül ayında şüpheli şekilde ölü bulunan kadınların durumları raporda şöyle aktarıldı:

“Tekirdağ’a yazlık konutlarına giden üniversite öğrencisi Buse İlgin sabah kaldığı evde şüpheli şekilde ölü bulundu.

İstanbul’da bir kadın, binanın merdiven korkuluklarında asılı şekilde ölü bulundu.

Muğla’da sulama kanalında bir kadın cesedi bulundu. Kadının 78 yaşındaki Fettahna İlden olduğu tespit edildi.

Karaman’da 35 yaşlarındaki Hasibe Kara evinde ölü olarak bulundu.

Isparta’da yalnız yaşayan Gül Beyaz Kayhan’a ulaşamayan yakınları polisi aradı. Gül Beyaz Kayhan evinde ölü olarak bulundu.

Karaman’da 27 yaşındaki Astsubay Yeter Akar’ın işe gelmemesinden şüphelenen arkadaşları Yeter’in evine gittiler. Eve gittiklerinde Yeter Akar’ı ölü olarak buldular.

Mersin’de 25 yaşındaki Nur Efşan Tekinturhan evde bıçaklanmış olarak bulundu. Olayla ilgili olarak evli olduğu erkek H.T. gözaltına alındı. Şüpheli Nur Efşan’ın kendi kendisini bıçakladığını iddia etti.

Konya’da 61 yaşındaki Hatice Kılınç kendisine ait üzüm bağının yanında üç günlük arama çalışmasından sonra ölü olarak bulundu.

Ankara’da 23 yaşındaki Aleyna Ayas, çalıştığı yerin sahibinin evinin 13. katından şüpheli bir şekilde düşerek öldü. Aleyna’nın ailesi kızlarının intihar etmediğini, öldürüldüğünü ifade etti. Aleyna Ayas’ın ölümüyle ilgili şüphelilerin tutuksuz yargılanması dikkat çekti.”

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak