Alevi Haber Ajansi

Ğadir Hum Bayramı kutlandı-VİDEO

PİRHA- Ğadir Hum Bayramı, Çukurova kentlerinde kutlandı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Ğadir-Hum Bayramına dair yaptığı açıklamada, “Ğadir Hum bayramının bütün halklara barış, huzur, dayanışma ve kardeşliği büyütecek bir huzur ortamıyla geçmesini diliyorum” dedi.

Bugün Arap Alevilerinin Ğadir Hum Bayramı. Ortadoğu’da devam eden savaşların gölgesinde kutlanan bayram günü, geceden bir araya gelen Mersin, Adana, Hatay başta olmak üzere bir çok kentten yurttaşlar, imece usulü hazırlıklar yaptı.

Kutlamalardan bir gün önce başlanan hazırlıkların başında, bolluk ve bereketin yanı sıra dik duruşun da sembolü olarak görülen “Hirisi” için kazanlar kuruldu. Toplu kutlamanın olmayacağı bu yıl, yurttaşlar yaşadıkları mahallerde bir araya geldi.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Ğadir-Hum Bayramına dair PİRHA’ya konuştu.

Ğadir Hum bayramının bütün halklara barış, huzur, dayanışma ve kardeşliği büyütecek bir huzur ortamıyla geçmesini dilediğini ifade eden  Tülay Hatimoğulları, “Ğadir Hum bayramında özellikle Arap Alevilerinin yaşadığı bölgeler; Adana, Mersin ve Hatay hattında yoğun bir şekilde halk tarafından kutlanır, kurbanlar pişirilir ve büyük bir dayanışmayla bunlar dağıtılır. Bizim de geçmişten beri en temel taleplerimizden birisi Ğadir Hum bayramının idari tatil ilan edilmesiydi. Fakat bu konuda defalarca mecliste soru önergeleri vermemize, kanun teklifleri sunmamıza rağmen resmi ideoloji idari tatil ilan etmeden uzak davranıyor” dedi.

“ĞADİR HUM BAYRAMI RESMİ TATİL OLSUN”

Samandağ’da hiçbir esnafın Ğadir Hum bayramında kepenk açmadığının altını çizen Tülay Hatimoğulları, şunları dile getirdi:

“Fiili bir tatil olur. Resmi daireler zaten fiilen çalışmaz hale gelir, aileler çocukları okula da göndermez ve okullarda fiilen tatil olur. Dolayısıyla bizler bir kez daha şunu ifade ediyoruz ki farklı halkların ve inançların yaşadığı bir coğrafyada her bölgenin kendi inançları çerçevesinde ritüellerini rahatça gerçekleştirebilmesi bağlamında yeri geldiğinde bölgesel yeri geldiğinde genel manada resmi tatillerin ilan edilmesi değerlendirilmelidir ama ne yazık ki bizim bu taleplerimiz hep havada kaldı. Bunun en temel nedeni de bu ülkenin kuruluşundan bugüne kadar resmi ideoloji tekçi anlayışla, Türk-İslam sentezi anlayışıyla kurula gelen bu ülkede ne yazık ki böyle bir anlayışa yer verilmiyor. Ama biz taleplerimizi dile getirmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz çünkü Arap Alevileri Ğadir Hum bayramında kazanlarını kaynatıyor, bayram kutlamalarını yapıyor fiili olarak zaten kendi kendine tatil ilan etmiş oluyor. Ben bir kez daha halkımızın Ğadir Hum bayramını kutluyorum umut ediyoruz ki barışa vesile olur.”

ĞADİR-İ HUM’UN ANLAMI

Ğadir-Hum Arap Aleviler için hafızaların tazelenerek, yapılan haksızlıkların ve zulmün hatırlatılması anlamını taşıyor. Anlatılar ve tarihsel verilere göre Hazreti Muhammet, Hac ve Umre ziyaretini yapmak üzere Hicret’in 10. yılında tüm sahabeleri ile birlikte Mekke’ye hacca gider. Hac dönüşünde Ğadir-Hum denilen bölgeye ulaştıklarında kendisine vahiy gelir. Hazreti Muhammet’e gelen vahiyde “Ey Resul! Rabb’inden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O’nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah, seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler topluluğuna rehberlik etmez!” ayeti indirildiği kabul edilir. Bunun üzerine, Hazreti Muhammet’in yanındaki sahabeleri toplayarak, Kur-an’dan “Ey iman sahipleri! Bugün sizin için dininizi tamamladım. Üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim. Allah’a itaat edin, Resul’e ve sizin içinizden olan iş ve yönetim sahiplerine de itaat edin” ayeti ile sahabelerine hitap eder.

Hazreti Muhammet’in söz konusu ayeti okumasından sonra sahabelerin “Biz kime itaat edeceğiz?” diye sordukları ve Hazreti Muhammet’in de Hz. Ali’nin elini tutup havaya kaldırıp “Ali’nin kanı kanımdandır, canı canımdandır, teni tenimdendir, ruhu ruhumdandır, Ali ile biz bir nurun ikiye bölünmüş parçalarıyız. Ben kimin Mevla’sı isem, Ali de onun Mevla’sıdır” dediği ve Hazreti Ali’yi kendisinin halifesi olarak tayin ettiğine inanılır.

BASKI VE ZULÜM POLİTİKALARINA KARŞI DİRENİŞİN SİMGESİ OLDU

Hazreti Muhammet’in ölümünün ardından, Hazreti Ali’nin halifeliğinin gündeme geldiği ancak halifeliğin Hazreti Ebu Bekir tarafından gasp edildiğini savunan bazı sahabeler, halifeliğin Ali’nin hakkı olduğunda ısrarlarını sürdürürler. Hazreti Ali’nin halife olmasının ardından ise İslam âleminde Hazreti Ali’ye dönük haksızlık yapıldığı ve bu haksızlığa karşı direniş gösterilmesi gerektiğine inanan sahabeler için Ğadir-i Hum hem bir bayram hem de egemenlere karşı direnişin başlangıç zamanı olarak kabul edilir. Ğadir-i Hum Arap Aleviler arasında günümüze kadar her yıl kutlanır.

PİRHA/MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak