PİRHA – Milletvekili Alican Önlü, Yayladere ilçesinde karla kaplı birçok köy yolunun aylardır açılmama gerekçesini Meclis gündemine taşıdı. Önlü, Bakan Soylu’ya yönelttiği önergede “Yollarının açılması ve köylere elektrik hizmeti verilmesi noktasında mevcut bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Yok ise çalışma olmamasının gerekçesi nedir?” diye sordu.
Milletvekili Alican Önlü, Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Yavuztaş, Çalıkağıl, Çatalkaya köylerinin ve Dikilitaş (Maskan) mezrasının 7 Ocak’tan bu yana kar nedeniyle yollarının kapalı olduğunu aktardı. Önlü, köylülerin, hayvanlarına yem alamadığı ve bu nedenle yetersiz beslenmeden dolayı birçok hayvanın telef olduğu, birçok hayvanın da yavru düşürdüğünü belirtti.
Alican Önlü, yaşanan sorunlara ilişkin Meclise soru önergesi sundu. Köylülerin taleplerini il ve ilçe özel idareye bildirdiklerini aktaran Önlü, önce “dozer yok” denildiğini, daha sonra ise gelen dozerin arıza yaptığını, arıza giderildikten sonra da dozeri kullanacak bir operatör bulunmadığı bilgisini paylaştı.
Alican Önlü, köylerin ayrıca yıl başından bu yana elektriklerinin de olmadığına işaret ederek köylülerin, buzdolabı, çamaşır makinası ve süt sağma makinalarını çalıştıramadıklarını ifade etti.
“KÖY YOLLARININ AÇILMAMASININ GEREKÇESİ NEDİR?”
Milletvekili Önlü, verilmeyen hizmetlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:
“Yaklaşık 4 ay gibi bir sürede köy yollarının açılmamasının gerekçesi nedir?
Çalıkağıl ve Çatalkaya köylerinin yollarının açılması ve köye elektrik hizmeti verilmesi noktasında mevcut bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar nelerdir? Yok ise çalışma olmamasının gerekçesi nedir?
Köy yollarının kapalı olması nedeniyle hayvanlarına yem alamayan ve bu yüzden de hayvanlarını kaybeden köylülerin mağduriyetini giderme noktasında bir çalışma yürütüyor musunuz?
Bingöl İl İdaresi ve Yayladere ilçe idaresi envanterinde kaç dozer bulunmaktadır?
Bingöl il idaresi ve Yayladere ilçe idaresinde kaç dozer operatörü görev yapmaktadır?
Bingöl il özel idaresi ve Yayladere ilçe idaresinin yıllık bütçesi ne kadardır? Bu bütçenin ne kadarı yıllık olarak köylülerin sorunları için harcanmaktadır?
Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Yavuztaş, Çalıkağıl ve Çatalkaya köylerine daha sağlıklı hizmet götürülebilmesi Dersim’in Nazmiye ilçesine bağlanması noktasında bir çalışmanız olacak mıdır?
Bu köylerin coğrafi sınırları nasıl belirlenmiştir? Sınırlar belirlenirken toplumsal ilişkiler, akrabalık ilişkileri, inanç, kültür ve dil dikkate alınmakta mıdır?
Bu köylerin Dersim’e bağlanması hizmetleri götürmede ve kamunun kaynaklarının harcanması noktasında daha düşük maliyet oluşturmayacak mıdır?
Dikilitaş mezrasında yaşayan köylülerin Nazmiye ilçesine bağlanmalarına ilişkin referandum yapılması isteğini gerçekleştirecek misiniz?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.