Alevi Haber Ajansi

Arslan: Siyah kıyafetlerle semah dönülmesini ben de doğru bulmuyorum, ani gelişti-VİDEO

PİRHA – PSAKD Altınova Şubesinde yapılan 21 Newroz ceminde siyah kıyafetlerle semah dönülmesi tepki çekmişti. Altınova Şube Başkanı Adnan Arslan, “Yaptığımız cemle ilgili ‘Siyah kıyafetler giyilmiş, nereye gidiyorlar, ne yapıyorlar?’ diye kimse endişelenmesin. Bu aniden olan bir şeydir, bu konuda bizim duruşumuz nettir” dedi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Antalya Altınova Şube Başkanı Adnan Arslan, 21 Mart Newroz ceminde siyah kıyafetlerle semah dönülmesine ilişkin tepkiler üzerine PİRHA‘ya açıklama yaptı.

“BEN DE DOĞRU BULMUYORUM”

“Bizim yol erkanımız bellidir, başı açık yalın ayak yürüyoruz. 12 hizmeti de yerli yerinde  yapıyoruz” diyen Arslan, 21 Mart Newroz cemini hem HZ. Ali’nin doğum günü hem de baharın gelişine dönük cem erkanı ile karşıladıklarını söyledi. 21 Mart’a uygun şekilde cem erkanı yürüttüklerini belirten Arslan, eleştirilere dönük şunları söyledi:

“Semah kıyafetimiz aslında kırmızı ve beyazdır. Siyah kıyafete gelince; semah kursunda yeni yetişen çocuklarımız mevcut kıyafet kalmamış, siyah kıyafetleri giymişler. 3-4 gencimiz de evlerinden etek ve buluz getirmişler. Burada da çok eskiden kalan altı siyah, üstü kırmızı bir iki tane şalvarı dolaptan alıp giyinip, başlarına da yazma örtmüşler. ‘Çok güzel oldu, yakıştı’ falan diye kendi aralarında konuşurlarken o ara dede gelmiş, ‘Çocuklar cemde başı açık, yalın ayak yürüyoruz. Siz niye böyle yaptınız?’ diye söyleyince ‘Dedem böyle iyi oldu, çok yakıştı ne mahsuru olacak’ deyince dede de çocukların şevki kırılmasın diye ‘tamam’ demiş. Sonra ben geldim, ‘Bu ne böyle, siyah kıyafet giymişler’ dediğimde dede, ‘Ben de söyledim, çocuklar heveslendiler, ‘bir şey olmaz’ dediler. Çocukların şevkini kırmayalım’ dedi. ‘Yas-ı Muharrem ayında olsa yas çekiyoruz siyah kıyafet giyebilir ama bugün bunun anlamı bu değil’ dediğimde dede ‘bir şey olmaz’ dedi ve o ara içeri geçtik cem başladı. Ben de kendimi eleştirdim. Ben de doğru bulmuyorum. O şekilde yapıldı ama ‘Altınova Cemevinde cem yapıldı, çocuklar çarşafa, siyaha büründü’ diye bir yerlere çekmeye gerek yok. Bizim tavrımız duruşumuz nettir. Sadece orada çocukların şevki kırılmasın diye dede esnek davranmış biz de ‘tamam’ dedik.”

Aslında şekilciliğe karşı olduğunu belirten Adnan Arslan, “Eskiden köylerde yaptığımız cemlerde semah ekibi filan yokken daha sonra metropollere geldik, her cemevinin bir semah topluluğu, kendisine ait bir semah kıyafeti var. Bizim bu semah kıyafetimizi 7-8 sene önce kırmızı beyaz olarak hazırladık” dedi.

“ANİDEN GELİŞEN BİR OLAYDI”

“Semaha herkes kalkar aşk ile döner ve yerine oturur” diyen Arslan, “Yakın zamanda dedelerle sohbetimizde ‘Cemlerimizde herkes normal kıyafetleriyle çıkıp dönse daha uygun olur’ diye öneride bulundum, dedeler de doğru ‘mantıklı’ dediler. Semah grubu da diyor ki ‘Başkanım her cemevinin bir kıyafeti var bizim de olsun.’ İçlerinde bir heves var. Yoksa biz şekilciliğe filan karşıyız. Bizim 21 Mart’ta yaptığımız cemle ilgili de ‘Siyah kıyafetler giyilmiş, nereye gidiyorlar, ne yapıyorlar, ne oluyor?’ diye kimse endişelenmesin. Bu aniden olan bir şeydir, bu konuda bizim duruşumuz nettir” ifadelerini kullandı.

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

İLGİLİ HABER
> PSAKD Antalya Altınova Şubesi’nde Newroz cemi yürütüldü-VİDEO

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak