Alevi Haber Ajansi

Semah Eğitmeni Selçuk Ayvalı: Amacımız semahı gelecek nesillere aktarmak-VİDEO

PİRHA-PSAKD Antalya Altınova Cemevi’nde semah eğitmenliği yapan Selçuk Ayvalı, gençlere seslenerek, “İlk önce “Ben Aleviyim” demek için Alevi’nin ne olduğunu bilmek gerekir. Semah dönmek için semahın ne olduğunu bilmek gerekir. Ceme girmek için cemin ne olduğunu bilmek gerekir ki bundan sonraki nesillere aktarılsın” dedi. Semah öğrenen Ceren Edim ise “Cemevinde kendimi daha çok tanımaya, insanları anlamaya başladım” dedi. 

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) Antalya Altınova Cemevi’nde semah hocalığı yapan Selçuk Ayvalı ile öğrencisi Ceren Edim çalışmalarına dair PİRHA‘nın sorularını yanıtladılar.

Semah eğitmenliğine 2000’li yılların başından itibaren Amasya Merzifon’daki Piri Baba Cemevi’nde başladığını belirten Selçuk Ayvalı, “Daha sonra Antalya’ya geldiğimde Antalya Kızıla Arık Cemevi ve Antalya Kepez Şubesi’nde semah eğitmenliğine devam ettim. Altınova Cemevi’nin kurulmasından sonra buraya kendi rızamla geldim. Böyle bir etkinliğin, birliğin içerisinde ben de olmak isterim, dedim. İyi ki gelmişim, gerçekten çok mutluyum” ifadelerini kullandı.

“SEMAH DÖNMEK İÇİN SEMAHIN NE OLDUĞUNU BİLMEK GEREKİR” 

“Cemevinin normalde anlamı zaten birlik, beraberlik, toplanmaktır” diyen Ayvalı, gençlerin cemevlerine gelmeleri çağrısında bulundu.

Ayvalı, devamında şunları ifade etti:

“Aleviler olarak ne kadar beraber olursak, cemevlerimizi ne kadar doldurursak ilerleyen nesle de bir şeyler aktarabiliriz. Bu bir bayraktır ve bize zamanında teslim edildi. Biz de aldık bayrağı ve elimizden geldiğince, gücümüz yettiğince, dilimiz döndüğünce bu bayrağı taşıyacağız. Semah ilk önce kırklarla kırklar meydanında başlar. Alevilikte gerçekten anlamı çok büyüktür, bugüne kadar gelmiştir. Tabi ki aynı şekilde her hafta sonu pazar günleri semah çalışmamız oldu. Pandemiden önce 50-60 genç vardı. Belli bir dönem ara verdik.

Katılım keşke daha fazla olsa. Burada 25 kişiye eğitim vermekten ziyade keşke 100-120 kişiye eğitim versek. Sesimiz ne kadar çok insana ulaşırsa o kadar çok mutlu oluruz. Burada maddi ya da manevi hiçbir beklentimiz yok. Bu yola baş koyduk, gönül verdik. Yola hizmet edeceğiz. Eğer burada bir şeyler için mücadele ediyorsak; inanın ki bu bizden sonraki nesil içindir. Yarın bir gün dışarda birisi “Kardeş sen Alevi misin?” diye sorduğunda; ilk önce “Ben Aleviyim” demek için Alevi’nin ne olduğunu bilmek gerekir. Semah dönmek için semahın ne olduğunu bilmek gerekir. Ceme girmek için cemin ne olduğunu bilmek gerekir ki bundan sonraki nesillere aktarılsın.”

“ARKADAŞLARIM MERAK EDİYOR, GELMEK İSTİYORLAR”

Ceren Edim ise semah eğitimini birkaç yıldır aldığını kaydetti. Eğitim için gittiği cemevinde iyi vakit geçirdiğini vurgulayan Edim, şunları söyledi:

“Semah dönmeye yeni başladım, daha birkaç yıldır semah dönüyorum. Aslında daha önceden semahın ne olduğunu ve nasıl dönüldüğünü az çok biliyordum, ilgim vardı. Ama yapabilecek bir imkân veya bir yer yoktu. Burada fark ettim ve kendi isteğimle katılmak istedim. Selçuk hocamla karşılaştık ve o zamandan beri devam ediyorum. Pandemi başlamadan önce arkadaşlarımdan birkaç tanesi buraya gelecekti. Pandemi girince araya gelemediler. Aslında merak ediyorlar. “Ceren nasıl oluyor? Nasıl dönüyorsunuz? Orada neler yapıyorsunuz?” diye soruyorlar. Burada kendimi daha çok tanımaya, daha çok arkadaş edinmeye, insanları anlamaya başladım. İçinizde bu sevgi ve ilgi varsa gelin beraber hep bir olalım.”

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak