PİRHA- Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, kitap fiyatlarına yapılacak %30’luk zammı Meclis gündemine taşıdı. HDP’li Koçyiğit, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a “Bakanlığınız tarafından artan ve daha da artacak olan kitap fiyatları hakkında bir açıklama yapılacak mıdır? Kitaplarda sabit fiyat belirlenmesi konusunda bir yasa çalışmanız olacak mıdır?” diye sordu.
HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, TL’de yaşanan değer kaybının kâğıt sektörünü de olumsuz etkilediğini belirtti. Kâğıtta %95 dışa bağımlılığın söz konusu olduğuna dikkat çeken Koçyiğit, “Bu durum yayıncılık sektörünün ekonomideki gidişattan kaynaklı zor dönemler yaşamasına da sebep olabilmektedir. Üstelik son zamanlarda artan maliyetlerden kaynaklı kitap fiyatlarına %30 zam yapılacağı açıklanmıştır. Ayrıca Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2021’de en yüksek fiyat artışı %168 ile selülozik kâğıtlarda gerçekleştiği yönündedir” ifadelerini kullandı.
“KAÇ FABRİKA ÖZELLEŞTİRİLMİŞ VEYA KAPATILMIŞTIR?”
Konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi sunan HDP’li Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması talebiyle şu soruları yöneltti:
*“Bakanlığınız tarafından artan ve daha da artacak olan kitap fiyatları hakkında bir açıklama yapılacak mıdır? Kitaplarda sabit fiyat belirlenmesi konusunda bir yasa çalışmanız olacak mıdır?
*Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden ithal edilen kâğıttan alınan yüzde 10’luk fonun kaldırılması konusunda Bakanlığınızca yapılmış bir çalışma var mıdır?
*Türkiye’de bir kâğıt endüstrisi bulunmamasının nedenleri nelerdir?
*Kitaplardan alınan KDV uygulamasının kaldırılması konusunda Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır?
*Bakanlığınız yayıncılık sektörünü nasıl desteklemekte ve hangi başlıklarda teşvik uygulamaktadır? Hammadde ve telif maliyetleri için sunduğunuz ek kaynak var mıdır?
*Bakanlığınızca kitap okuma teşviki bakımından ne tür çalışmalar ve projeler yürütülmektedir?
*Kitabevlerine belirli bir süre vergi ve sigorta muafiyeti tanınması konusunda bir adım atılacak mıdır?
*Sosyal medya içerik üreticilerine KDV istisnası ve yüzde 15 gelir vergisi uygulanırken; yazar, çevirmen, editör ve illüstratörlerden yüzde 17 gelir vergisi ve yüzde 18 KDV uygulanmasında amaç ve dayanak nedir? Neden eşit ve adil bir düzenleme yapılmamaktadır?
*Yapılacak zamlarla beraber kitap satışlarında ve buna bağlı olarak okuma oranlarında bir azalma yaşanacağını düşünüyor musunuz?
*Artan kitap fiyatlarının özellikle öğrencileri zorladığı gerçeği konusunda Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
*Türkiye’de, yılda kaç milyar dolar kâğıt ithal edilmektedir?
*Türkiye’de halihazırda üretime devam eden kâğıt fabrikası sayısı kaçtır? 2002 yılından bu yana kaç fabrika özelleştirilmiş veya kapatılmıştır?
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.