Alevi Haber Ajansi

Kaya: Okul öncesinde din eğitimi, çocukların beyninin teslim alınmasıdır-VİDEO

PİRHA-Zorunlu din dersi ve 4-6 yaş grubu çocuklar için alınan din eğitimi kararını PİRHA’ya değerlendiren PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, “Zorunlu din dersi ve okul öncesinde din dersi verilmesine hiçbir şekilde izin vermememiz gerekiyor. Bu uygulama tek dinin bütün inançlar üzerindeki yok sayma zihniyetinin dışavurumudur” dedi.

AİHM’in zorunlu din dersi kararlarına rağmen AKP hükümetinin alınan kararları uygulamaması ve Aralık 2021’de yapılan Eğitim Şurası’nda gündeme getirilen “Okul öncesi için zorunlu din dersi” önerisine Alevilerden ve demokratik kitle örgütlerinden, Eğitim-Sen’den tepkiler her geçen gün artarak devam ediyor.

28 Aralık’ta Demokrasi Konferansı bileşeni olan Aleviler öncülüğünde laik, bilimsel bir eğitim sistemi isteyen demokrasi güçleri tarafından imza kampanyası başlatıldı.  Ana okullarına din dersi dayatmasına karşı başlatılan imza kampanyası 3 Mart’a kadar devam edecek.

PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, zorunlu din dersi ve 4-6 yaş grubu çocuklar için alınan din eğitimi kararını PİRHA’ya değerlendirdi.

“TÜRKİYE AİHM KARARLARINI UYGULAMIYOR”

Türkiye devletinin kendi ülkesinde yaşayan azınlıkların ve inançların yaşam hakkı için hiçbir adım atmadığını dile getiren Kaya, “Bir yandan demokrasiden bahsedenler bir yandan da yok sayma siyasetinde ısrar ediyorlar. AİHM kararlarının çeşitli sözleşmelerinde imzası olan Türkiye devleti şu anda alınan hiçbir kararı uygulamıyor. Zaten böyle bir ülkenin demokratikleşmesi mümkün değil, sadece Aleviler değil yaşayan bütün inançların haklarına kavuşması mümkün değil. Küçük bir azınlık, dini kendisine maske edinmiş ekonomik çıkarlarını korumak için ülkede Alevi-Sünni propagandası üzerinden düşman siyaseti yapıyorlar. Bundan en fazla zararı gören de Sünni vatandaşlarımız, inançlarının bu şekilde kullanılmasına izin vermemeleri gerekiyor” diye belirtti.

“DİN DERSİ ZORUNLU DEĞİL SEÇMELİ OLUR”

Kaya, “Din dersi varsa varsa zorunlu olmaz seçmeli olur isteyen bu dersi alır istemeyen almaz. Devletin bu alanda olmasına hiç gerek yok, çünkü bireyleri kendi yaşam anlayışına göre yetiştirme isteğinden kaynaklı tarafsız olması mümkün değil. O yüzden kişi kendi özgür iradesiyle kendi inancına göre alacağı bilgiyi zaten bugün bilimin ışığında istediği zaman istediği yerden alabilir. Zorunlu din derslerinin kaldırılmasını, Diyanet işlerinin lağvedilmesini ve devletin bu işlerden elini çekmesini istiyoruz” dedi.

“OKUL ÖNCESİNDE DİN DERSİ İNSANIN BEYNİNİNVE RUHUNUN TESLİM ALINMASIDIR”

Tek tip yaratmak amacıyla okul öncesinde din eğitimi kararı alındığını söyleyen PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, şöyle devam etti:

“Bu ülkede her insanın kendi inancı doğrultusunda yaşamasına izin verilmesi gerekiyor. Biz Alevilerin ve diğer azınlıkların yaşam haklarının verilmesini isterken şimdi din dersleri okul öncesine kadar getirilerek ülke karanlıklara hapsedilmek isteniyor. Bir insanın beyninin, ruhunun teslim alınmasıdır ve hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu ülkede kendi inancına göre bütün bir toplumu asimile etmeye çalışanları sadece eleştirmek yetmiyor, buna karşı daha sağlam tedbirler almamız gerekiyor. Zorunlu din dersi ve okul öncesinde din dersi verilmesine hiçbir şekilde izin vermemiz gerekiyor. Bu uygulama tek dinin bütün inançlar üzerindeki yok sayma zihniyetinin dışa vurumudur.”

Cihan BERK/DERSİM

İLGİLİ HABERLER

> Öker’den kampanyaya destek çağrısı: Şeriatın taşlarının döşenmesi hepimizi vuracak-VİDEO
> Doç. Dr. Karakaya: Zorunlu din dersi kaba bir asimilasyon aracıdır, hak ihlalidir-VİDEO
> AVF Genel Başkanı Doğan: Ana sınıfında din dersi çocukta korku ve kaygı yaratır-VİDEO
> Kampanya 4. gününde: Milli Eğitim Bakanlığı kararını geri çekmelidir-VİDEO
> Zorunlu din dersine karşı başlatılan kampanya 3. gününde-VİDEO
> Demokrasi güçlerinden büyük kampanya: Ana sınıfında din eğitimi faciadır; asimilasyona hayır!
> Kampanya 8. gününde: Zorunlu din dersleri ile asimilasyona hayır

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak