Alevi Haber Ajansi

Soma patronundan tuhaf savunma

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma’daki madenci katliamı davasında, Soma AŞ Eski Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın ifadesi alındı. İstanbul Adalet Sarayı 18. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, Somalı aileler, DİSK ve bağlı sendikaların yöneticileri katıldı.

Duruşma müşteki isimlerinin alınmasıyla başladı. Daha sonra sanık Alp Gürkan’ın savunmasına geçildi. “Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum” diyen Gürkan savunmasını yazılı olarak verdi. Müşteki avukatları, duruma tepki göstererek sanıktan savunmasını özetlemesini istedi.

Bu sırada sanık avukatları Gürkan’ın yaşı nedeniyle duruşmalardan veraste tutulmasını talep etti. Bu sırada aileler, “Yandılar bizimkiler, adam davaya gelmeyecekmiş” şeklinde tepki gösterdi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA ‘KURGU’ DEDİ

Savunmasını özetleyen Alp Gürkan, “Aralık 2013’te yaşım nedeniyle şirketin yönetim kurulu başkanlığından istifa ettim. Oğlumu getirttim. Oğlumun madencilik hakkında bilgisi olmadığı için Ramazan Doğru’yu yönetime aldım. Ben şirketin başındayken tüm kurallar eksiksiz yerine getirildi. Benden sonra ocaktaki gelişmeleri bilmesem dahi mevzuata aykırı davranıldığını düşünmüyorum” dedi. Gürkan, bilirkişi raporlarının da kurgulardan ibaret olduğunu iddia etti.

Gürkan’ın savunmasından sonra müşteki avukatlar sanığa soru sormak istedi. Sanık avukatları buna itiraz etti. Mahkeme heyeti ise avukatlarn bu itirazını reddetti.

‘YANGIN RİSKİNİ BİLİYORDUK, AMA İŞLETİLEMEZ DEMEDİK’

Alp Gürkan’a Park Teknik AŞ’den Soma’ya devir izninde ocaktaki önlenemeyen yangınlardan dolayı taahhüt edilen üretimin yapılamayacağı yönünde yapılan uyarıya rağmen niçin devralındığı soruldu. Gürkan “Maden işletmeciliğinde esas olan bunları bilerek gerekli önlemleri almaktır. Soma’daki bütün ocaklar yangına müsaittir. Biz bunu biliyorduk. Yangından dolayı işletilemez demedik. İşletmeyi tamamen yeniledik” dedi.

Diğer sanıkların sorumluluğuna yönelik soruya ise Gürkan, “Hiçbir sanığın kusurlu olduğunu düşünmüyorum” diye yanıt verirken, kamu yöneticilerinin sorumluluğuna ilişkin soru ise heyet tarafından reddedildi.

Avukatlar mahkeme heyetinin, soru sorma hakkını engellediğini belirterek duruma tepki gösterdi. Alp Gürkan da hiçbir soruya cevap vermeyeceğini söyledi. Bunun üzerine aileler tepki gösterdi.

Mahkeme heyeti duruşma dosyasının Manisa Akhisar’a gönderilmesine karar verdi. Davanın Akhisar’da yürüyen ana davayla birleştirilmesi öngörülüyor.

Alp Gürkan, “bilinçli taksirle ölüme neden olmak”la suçlanıyor. Ana davadaki sanıklar ise “olası kasıtla ölüme neden olma” suçunda yargılanıyor. Olası kasıtla ölüme neden olma suçundan verilecek cezalar müebbet hapse kadar giderken, “bilinçli taksirle” ölüme neden olmaktan verilen cezaların üst sınırı 22,5 yıl.

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak