Alevi Haber Ajansi

Sağlık emekçileri iş bıraktı

Sağlık sistemini protesto eden sağlık emekçileri, Türkiye’nin dört bir yanında iş bıraktı. Sağlıkçılar, sistemin toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini aldığını vurguladı.

Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) grev kararı doğrultusunda hekimler, acil servisler dışında Türkiye’nin dört bir yanında iş bıraktı. Sağlık sistemiyle, ücret politikalarıyla ve çalışma koşullarıyla ilgili sorunlarını olduğunu dile getiren hekimler, yaptıkları basın açıklamalarıyla seslerini duyurmaya çalışıyor.

‘İNSANCA YAŞAYACAK TEMEL ÜCRET İSTİYORUZ’

Yeşilyurt Devlet Hastanesi, Ege ve Dokuz Eylül Üniversite Hastaneleri, Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere bir çok hastanede bir araya gelen İzmir Sağlık Platformu üyesi sağlık emekçileri hastanelerde basın açıklaması yaparken, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde toplanan sağlık emekçileri, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yürüyüş düzenledi. “Oyalama değil hakkımızı istiyoruz, yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak temel ücret istiyoruz” yazılı pankart taşınan yürüyüşte sık sık “Sağlık ekip işidir”, “Bakan Fahrettin ve bizi kahrettin” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından açıklama yapan İzmir Tabip Odası Yöneticisi Zeynep Altın, iktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sisteminin toplum sağlığı için artık önemli bir risk halini aldığını ve bu sistemin yürütülmesinin olanaksızlaştığını vurguladı.

‘MEVCUT SAĞLIK SİSTEMİ TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK YERİNE RİSKE ATIYOR’

Korona virüsü salgınının mevcut sağlık sisteminin, toplum sağlığını korumak bir yana daha da riske attığını çok acı bir şekilde gösterdiğini ifade eden Altın, “Halkın sağlığını tehlikeye atan bu sağlık sisteminin yürütücüleri, iş özel sağlık işletmeleri ve zenginleri korumaya yönelik politikalara gelince hiçbir sınır tanımamış; salgın döneminde dahi bu anlayışından vazgeçmemiştir. Yüzbinlerce insanımız, yüzlerce sağlık çalışanı yaşamını yitirirken; onlar sağlık sistemlerinin, şehir hastanelerinin güzellemeleriyle günlerini geçirmektedirler” dedi.

‘TALEPLER YERİNE GETİRİLİNCEYE KADAR EYLEMLER SÜRECEK’

Sağlık emekçilerinin salgın döneminde canla başla çalışırken aynı zamanda işsizlikle, işten atılmalarla, yoksullukla karşı karşıya bırakıldığını belirten Altın, “Sağlık ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yapılan işin niteliği, riski, eğitim düzeyi ve yoksulluk sınırı gibi daha birçok kriter ele alındığında yapılan düzenlemenin bile yetersiz olduğunu ifade ettik. Yapılan düzenleme ile hekim ücretleri yoksulluk sınırına bile ulaşamamaktadır. İktidara belirtmek isteriz ki emekli hekimlere vereceğiniz ücret yüksek değildir; çalışanlara verdiğiniz ücret düşüktür. Sağlık ekip işidir; ekibin her bir üyesi, insanca yaşayacak bir ücret ve güvenli çalışma koşullarında ekip olarak, iş barışı bozulmadan çalışmak istemektedir” diye konuştu.

Ekonominin de sağlık gibi iflas ettiğini ve maaşlarının açlık sınırının dahi altında olduğunu söyleyen Altın, sağlıkta özelleştirmeci, hastaneleri satan politikalara karşı bu uyarı grevinin nedenlerini ise şu maddelerle dile getirdi:

  • Koruyucu sağlık hizmetlerini savunmak içindir.
  • Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ücret talebimiz içindir.
  • Güvencesiz, gerçekdışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmesi, güvenceli çalışabilme talebimiz içindir.
  • Şiddete karşı etkili yasa, güvenli işyerleri, sağlıklı çalışma ortamları talebimiz içindir.
  • Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması, her yıla 120 gün yıpranma payı içindir.
  • Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi içindir.

Sağlık emekçileri son olarak talepleri yerine getirilinceye kadar eylemlerinin süreceğini de belirtti.

‘TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEDİĞİ SÜRECE EYLEMLERİMİZ DEVAM EDECEK’

Denizli Tabip Odası, iş bırakma eylemi yaparak kentte bulunan üç ayrı hastaneden iktidara seslendi. Denizli Tabip Odası Başkanı Hakan Rıza Erbay “Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir” dedi.

Basın açıklamasına Denizli Tabip Odası, Denizli Eczacı Odası, Denizli Diş Hekimleri Odası, Denizli Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Denizli Aile Hekimleri Derneği, Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası katıldı. Denizli Tabip Odası Başkanı Hakan Rıza Erbay, hekimlerle Denizli Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaparak taleplerinin kabul edilmesini istedi.

‘BAKANLIK SALGINI DEĞİL, ALGIYI YÖNETTİ’

İktidarın savunduğu ve uyguladığı sağlık sisteminin toplum sağlığı için artık önemli bir risk olduğunu belirten Erbay, sağlık emekçilerinin salgın döneminde işsizlik, işten atılma ve yoksullukla karşı karşıya kaldığını söyledi. Sağlık çalışanlarının istifa etmesine, emekli olmasına ve yurtdışına göç etmesine dikkat çeken Erbay, Sağlık Bakanlığı’nın pandemide salgını değil, algıyı yönettiğini vurguladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık çalışanlarının sorunlarına kulak tıkadığını vurgulayan Erbay, artık Bakan Koca’nın vereceği en iyi cevabın istifa etmek olacağını vurguladı. Yapılan grevin emeğe, geleceğe, halkın sağlık hakkına sahip çıkıldığını gösteren bir uyarı olduğunu söyleyen Erbay “Artık toplumun, sağlık çalışanların çığlığına kulak verilmelidir. Taleplerimiz kabul edilmediği, sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenleme hızla Meclis’e getirilmediği takdirde eylemlerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

ÜMRAN GÜR

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak