PİRHA-Birçok akademisyenin katılacağı GADEV Alevi Akademisi’nin ilk dersi Garip Dede Cemevi’nde halka açık olarak başladı. Üryan Hızır Ocağı’ndan Veli Büyükşahin, akademinin 4-5 yıllık bir tartışmanın ürünü olduğunu belirtirken; “Aleviliği yeniden tanımlama gibi bir amacımız kesinlikle yok. Alevi inancını birçok kesimle buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
GADEV Alevi Akademisi’nde Prof. Dr. Şükrü Aslan eğitmenliğindeki ilk ders başladı. Akademinin açılışına sanatçılar Arif Sağ, Tolga Sağ, Muharrem Temiz, Küçükçekmece Belediyesi Başkanı Kemal Çebi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ile İstanbul’daki birçok cemevinin başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.
“30 YILLIK MÜCADELENİN GELDİĞİ NOKTA”
İlk olarak söz alan Garip Dede Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, Alevilerin kendi inanç kaynaklarının oluşmasını sağlayacaklarını kaydetti.
Program açılışında söz alan Sanatçı Arif Sağ ise son 30 yıl içerisindeki Alevi mücadelesine değindi. Sağ, “Önceden birçok şeye izin verilmiyordu. Eskiden köylerde cem yaparlarken, köyün girişlerine bekçi koyarlardı. Uzun mücadele bizi bu noktaya getirdi. Sonumuz hayrola…” dedi.
“ALEVİLİĞİ YENİDEN TANIMLAMA GİBİ BİR AMACIMIZ KESİNLİKLE YOK”
Üryan Hızır Ocağı’ndan Veli Büyükşahin de akademinin 4-5 yıllık bir tartışmanın ürünü olduğunu belirtti. Araştırmacılar açısından bilgi ve belgelerden oluşan bir arşivin oluşturulacağını ifade etti.
Büyükşahin, “Aleviliği yeniden tanımlama gibi bir amacımız kesinlikle yok. Alevi inancını birçok kesimle buluşturmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Küçükçekmece Belediyesi Başkanı Kemal Çebi ise “Önemli bir eğitim programı sunulacak. Eğitimi desteklememiz gerekiyor. Emek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da akademinin, emek üzerine kurulu bir hizmet olduğunu vurgulayarak, “Bu tür çalışmalar hafıza tazeliyor” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’NİN BARIŞINA KATKI VERECEKTİR”
Akademisyen Nimet Altıntaş program ile akademik çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılacağını vurguladı.
Prof. Dr. Şükrü Aslan ise yaptığı konuşmada “Sosyal bilimlerin, Aleviliği nasıl tartıştığını göstermek istiyoruz. Türkiye akademisine çağrı yapıyoruz. Bu mesele birçok hoca tarafından çalışılıyor. Türkiye akademisi ve dolayısıyla Türkiye siyaseti Alevi kimliği ile ilgili bir karar vermek zorunda. Türkiye’nin barışına katkı verecektir.”
Yapılan konuşmalar ardından sanatçılar Tolga Sağ ile Muharrem Temiz, sahne alarak deyişler okudu.
PİRHA / İSTANBUL
Yoruma kapalı.