PİRHA-Muhalefet partileri ziyareti kapsamında son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşen HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar erken seçim için TBMM’ye ortak önerge sunma taleplerini dile getirdi. “Toplumsal barışı kurabileceğimizi göstermemiz gerek” diyen Sancar, partiler arasındaki görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu ise “Türkiye’nin birliğe, beraber olmaya, kucaklaşmaya, helalleşmeye ihtiyacı var. Kavgalardan çok acı çektik. Kavgayı değil barışı öncelemeliyiz” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar muhalefet parti ziyaretlerinin sonuncusunu Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) gerçekleştirirken; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından açıklama yapılırken, partiler arasındaki görüşmelerin heyetler düzeyinde devam edeceği bildirildi.
“KAVGAYI DEĞİL BARIŞI ÖNCELEMELİYİZ”
Görüşmeye ilişkin “Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Türkiye’nin birliğe, beraber olmaya, kucaklaşmaya, helalleşmeye ihtiyacı var. Kavgalardan çok acı çektik. Kavgayı değil barışı öncelemeliyiz. Bir araya gelmeli, oturmalı ve konuşmalıyız. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yok. Bütün sorunlar akıl, mantık, birikim ve ferasetle çözülebilir. Bu çerçevede Türkiye’nin sorunlarını masaya yatırdık. Sayın genel başkanlar düşüncelerini ifade ettiler. Ekonomiden söz ettik. Esnafın, çiftçinin, emeklinin, ücretlinin bütün sorunları masaya yatırıldı. Elbette ki farklı görüşlerimiz var. Ama her görüş bizim için son derece değerlidir.”
“ADALET VE HUKUK KONUSUNDA BÜYÜK BİR KRİZ YAŞANIYOR”
Roboski Katliamı’nı hatırlatan Buldan ise, adalet ve hukuk konusunda büyük bir kriz yaşandığını belirtti.
Buldan, “Türkiye’nin temel sorunları konusunda her parti kendi görüşünü sunar ve biz de bugün bunu yaptık. Türkiye’nin acil çözülmesi gereken konuları bellidir. Muhalefet partileri olarak bunun sorumluluğunu taşıyarak aslında “Bu konuları nasıl çözebiliriz? Türkiye’nin geçiş sürecinde yapması gerekenleri” konuştuk ve görüş alışverişinde bulunduk. Bugün sadece ekonomik kriz değil çoklu krizleri yaşıyoruz. Adalet ve hukuk konusunda da büyük bir kriz yaşandığını özellikle belirtmek isterim. Çünkü bugün aynı zamanda Roboski Katliamı’nın 10’uncu yıl dönümü. Roboski Katliamı’nın gerçek failleri henüz ortaya çıkmadı ve yargılanmadı. Yine Emine Şenyaşar’ın bir adalet arayışı var. Aylardır sürüyor. Bütün bu meseleleri çözmek üzere Türkiye’nin yeni bir anlayış ve yönetime ihtiyacı var. Bu da bir erken seçim kararıyla mutlaka Türkiye’nin gündemine gelecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilecek ortak bir önerge ile erken seçim talebimizi sunduk. Bize en kısa zamanda bu konuyla ilgili olarak görüşlerini bildirecekler” ifadelerini kullandı.
“ÇOKLU KRİZ HEM YÖNETİM HEM DE YÖNETİM SİSTEMİ KRİZİDİR”
Türkiye’nin çoklu kriz içerisinde olduğu konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Sancar da, muhalefet partileri arasındaki diyalog zemininin genişlemesinin önemine dikkat çekti ve şöyle konuştu:
“Türkiye’nin çoklu krizde olduğu konusunda hemfikiriz. Bu krizlerden çıkış yolunu da en geniş istişare, diyalog ve tartışma yoluyla bulabiliriz. Eğer Türkiye’de demokrasi her alanda yok ediliyorsa, bizim toplumsal zeminde ve muhalefet partileri arasında bunu canlandıracak yolları bulmamız gibi bir görevimiz de var. Eğer biz Türkiye’ye demokrasiyi getirmeyi vadediyorsak; bunu öncelikle kendi ilişkilerimizde topluma göstermemiz gerekiyor. Öte yandan bu çoklu krizler bir yönetim ve yönetim sistemi krizidir. Bunları birlikte aşmak gerekiyor. Bu yönetimin gitmesi aynı zamanda yönetim sisteminin de değişmenin başlangıcı olacaktır.
Erken seçim talebimizin temelinde de bu yatıyor. Sadece seçim meselesine odaklanmak da sonuçları çözmez. Bugün halkın yaşadığı çok ağır sorunlar var. Yoksulluk, açlık, adaletsizlik ve başka alanlarda da çok büyük haksızlık söz konusu. Bunlar da bizim halkı korumak için ortak davranma yükümlülüğümüzü yeniden gündeme getiriyor. Seçimlere kadar da yapmamız gereken pek çok iş var. Seçim güvenliği konusunu da bugünden ortak çalışmalar ile işleme gibi bir görevle karşı karşıyayız.”
“TOPLUMSAL BARIŞI KURABİLECEĞİMİZİ GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR”
Sancar, iktidarın toplumu kutuplaştırarak varlığını sürdürdüğünü ifade ederken; partiler arasındaki görüşmelerin heyetler düzeyinde devam edeceğini açıkladı.
Sancar, “Ayrıca iktidarın toplumu kutuplaştırma, gerginleştirme ve düşmanlaştırma politikaları varlığını sürdürmenin en temel stratejisidir. Buna karşı da bizim yapmamız gereken tam tersidir. Yani diyalogla, istişare ile toplumsal barışı kurabileceğimizi topluma göstermemiz gerekiyor. Bize göre muhalefetin tüm parti ve güçlerinin topluma verebilecekleri en büyük vaat toplumsal barışı birlikte kuracağımız sözüdür. Farklılıklarımızı elbette koruyacağız. Demokrasinin bir gereğidir. Ama toplumsal barışı sağlama konusunda ortak iradeye sahibiz mesajını verebildiğimiz ölçüde toplumdan da karşılık alacağımızı biliyoruz. Bunu başarabilirsek hem bu yönetimin gitmesini sağlarız hem de geleceği demokratik esaslar üzerinde barış içinde kurma imkanlarını büyütürüz. Görüşmelerin önemi büyüktür. Heyetler arasında sürecektir” dedi.
PİRHA/ ANKARA
Yoruma kapalı.