PİRHA – Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Mezopotamya geleneği olan Qal Gaxan’a ilişkin açıklama yaptı. Dayanışmanın bir diğer adı olarak tariflenen Qal Gaxan’a dair “Yoksul aileleri ve çocuklarını mutlu etme, hastaları ziyaret etme, paylaşarak ve ortaklaşarak zoru birlikte aşmaya çalışmanın, beliren umudu sevinçle kutlamanın ortaklaşmacı kültürüdür” ifadeleri kullanıldı.
Mezopotamya geleneği olan Qal Gaxan kutlamalarına başlandı. FEDA, genelde 25 Aralık-1 Ocak arasında kutlanan Qal Gaxan kültürüne dair açıklama yaptı.
FEDA’nın Qal Gaxan’a dair yazısında, Aralık ayının son haftasında aşırı kar yağışı sonucu ulaşımın güç hale geldiği ve oluşan sert iklim koşullarında insanların kendi yerleşkelerinde kalmaya mahkum olduğuna işaret edildi. Qal Gaxan kutlamalarının zorlu kış şartlarının hüküm sürdüğü bu günlerde başladığının altını çizen FEDA, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Qal Gaxan ile başlayan bu süreç Xizir ayı ile devam eder, gece ve gündüzün eşitlendiği Newroz’da zirvesini yaşar. Son yıllarda yılbaşı ile ilişkilendirilmek istense de, miladi takvime göre kutlanan yılbaşı kutlamalarından çok daha önceleri, Mezopotamya’da kutlana gelen sosyal ve kültürel bir etkinliktir Qal Gaxan.
Qal Gaxan; paylaşmanın, dayanışmanın ve ortaklaşmanın kültürel ve sosyal değerler bütünüdür. Başta tarihi Dersim Eyalet sınırlarında yaşayan Raya (Rêya) Heq inanç sahipleri olmak üzere, Mezopotamya coğrafyasının farklı halklarınca kutlanan bu etkinliğin tarihi bin yıllar öncesine dayanır. Bin yılların süzgecinden geçerken değişime uğrasa da bugün yer yer tarihsel misyonuna uygun kutlanmaya da devam ediliyor. Yoksul aileleri ve çocuklarını mutlu etme, hastaları ziyaret etme, onlarla dayanışarak, paylaşarak ve ortaklaşarak zoru birlikte aşmaya çalışmanın, beliren umudu sevinçle kutlamanın ortaklaşmacı kültürüdür.
Bu anlamda dilsel, kimliksel, kültürel ve inançsal değerleri toplumsallaştırmanın ve onları yeni kuşaklara aktarmanın bayramıdır Qal Gaxan. Qal Gaxan’da kavga, husumet ve kırgınlıklar yerine barış ve sevginin ortaklaşılması ve cümle canlarla ikrarlaşma yaşanır. Bu ikrarlaşma nedeni ile canlı cansız tüm varlıkların hakkına saygı duyulur, adil ve eşitlikçi yaklaşımla kurda kuşa lokmalar pay edilir.
Qal Gaxan ê şima bimbarek bo!
Qal Gaxan ê xwe pîroz be!
Gaxan’ınız kutlu olsun!”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.