PİRHA-Erzincan Yalınca Köyü Cemevi Başkanı Selçuk Güzel, yaptıkları çalışmalara dair PİRHA’ya konuştu. Halkımızın ekonomik sorunlarla boğuştuğu bu dönemde onların yanında olduklarını söyleyen Güzel, “Son 1,5 yılda 4000 aileye gıda desteği, 500 öğrenciye uzaktan eğitim için tablet, ihtiyaç sahibi ailelere kış ayının gelmesiyle birlikte odun ve kömür desteği de yapmaya başladık.
Erzincan Yalınca Köyü Cemevi Başkanı Selçuk Güzel, yaptıkları çalışmalara dair PİRHA’ya konuştu. Sosyal, kültürel ve inanç boyutundaki eksiklikleri fark ettikleri ve ihtiyaç nedeniyle 2014 yılında cemevini yapma kararı aldıklarını belirten Güzel, “3 yıldır aktif olarak çalışmaktayız inançsal, kültürel ve sosyal yardımlaşma konularında hem kendi köyümüz hem de çevre köylerde aktif olarak çalışıyoruz. Cemevimiz halkımızın desteğiyle imece usulüyle yapıldı. Son 1,5 yıldır pandeminin etkisiyle beraber yergat adını verdiğimiz yardım kampanyalarını başlattık. Yergat ana dilimizde yardımlaşma, paylaşma anlamına geliyor. Biz bu olguyla hareket ederek halkımızın ekonomik sorunlarla boğuştuğu bu dönemde onların yanında olmaya çalıştık. Son 1,5 yılda 4000 aileye gıda desteği, 500 öğrenciye uzaktan eğitim için tablet ve ihtiyaç sahibi ailelere kış ayının gelmesiyle birlikte odun ve kömür desteği vermeye başladık” diye belirtti.
“TOPLUMUMUZU BİR ARAYA GETİRMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Pandeminin ilk başladığı dönemlerde cem erkanına ara vermek zorunda kaldıklarını dile getiren Güzel, “Çünkü halkın sağlığı bizim için çok önemliydi. Cemevi olarak insanlarımızın yanında olmamız gerekiyordu kapımıza kilit vuramazdık o yüzden halkın ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarımıza başladık. Muharrem ve Xızır aylarında güvenlik tedbirlerimizi alarak hizmetlerimizi yerine getirdik. 15 gün arayla farklı cemevlerinde hizmetlerimizi yerine getirerek toplumumuzu bir araya getirmek için mücadele ediyoruz. Pandemi süreciyle başlayan bu sıkıntılı zamanda halkımızın birbirinden koptuğunu fark ettik bu yüzden toplumu bir an önce bir araya getirmemiz gerekiyor, birbirimizden kopmamamız lazım” dedi.
“EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Bağlama, keman ve gitar kurslarının başladığını söyleyen Güzel, “Eğitimlerimiz devam edecek, bahar ayında da Kırmanckî dil eğitimimiz başlayacak. Ayrıca Yalınca isimli dergi çıkaracağız sadece Alevi inancı üzerinde değil bütün dinlere, inançlara ve mezheplere eşit bakarak evrensel bir dergi hazırlayacağız. Dergide kültürel, inanç, bilim, yaşam, doğa ve hayatımızın her alanına ilişkin konular olacak ve ilk sayımızı Xızır ayına yetiştirmeye çalışıyoruz.
Ata tohumu olan karakılçık tohumu üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmalar yapıyoruz. Bu tohumu tekrardan yaşamımıza kazandırmak istiyoruz çünkü hayatımızda ki doğal şeylere yabancılaştığımız zaman kültürümüze ve inancımıza da yabancılaşıyoruz. Bu nedenle ata tohumlarımızla birlikte bütün değerlerimizi geri getirmek için mücadele veriyoruz” diye belirtti.
“CEMEVLERİMİZE VE DİLİMİZE SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR”
Asimilasyona karşı mücadele etmeleri gerektiğini dile getiren Güzel, “Cemevlerimize ve dilimize sahip çıkmamız gerekiyor, baskılar var ama bir araya gelerek inancımıza sahip çıkması gerekiyor. Devletin Alevilere karşı zulmü yeni başlamadı bu topraklarda Maraş, Çorum, Sivas, Gazi katliamları oldu ama bunlar bizim için bahane olmamalı değerlerimize sahip çıkmalıyız, gençlerimizi inancımızı korumak için yetiştirmeliyiz” diye konuştu.
Nuray ATMACA-Mehmet KOCAMER/ERZİNCAN
Yoruma kapalı.