PİRHA- Engellilerin Ekonomik Hakları Platformu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Meclis’in önünde basın açıklamasını yaptı. Açıklamada konuşan engelli STK’larının temsilcileri, “Taleplerimiz engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerinin asgari koşullarıdır. Taleplerimizin karşılanması sosyal devlet olmanın temel şartlarındandır” dedi.
Engellilerin Ekonomik Hakları Platformu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Meclis’in önünde basın açıklamasını yaptı. Meclis’in Dikmen kapısı önünde yapılmak istenen eyleme polis izin vermeyerek eylemcileri engelledi. Yaşanan tartışma sonucu Meclis’in Çankaya kapısı önüne yönlendirilen platform üyeleri basın açıklamalarını burada gerçekleştirdiler.
Engellilerin üç temel hakları konusunda açıklama yapan platform üyelerinin eylemine, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Utku Çakırözer, Zafer Partisi yöneticilerinden Doç. Dr. Tuğrul Fihter ve İyi Parti yöneticilerinden Abdullah Toksöz de destek verdi.
Meclis önünde gerçekleştirilen eylemde, engellilerin haklarını savunmak için kurulmuş 3 ayrı sivil toplum örgütünden bir temsilci söz alarak engellilerin yaşadıkları üç ayrı sorun hakkında açıklama yaptılar. Söz alan temsilciler, eylemlerini Dikmen kapısı önünde yapmalarını engelleyen polisleri kınayarak konuşmalarına başladılar.
“ENGELLİ KAMU PERSONEL ATAMASI YAPILMALIDIR”
İlk olarak söz alan Engelli Dayanışma Platformu Ankara Temsilcisi Serap Karadili 3 Aralık’ta 3 talebimiz var diyerek şunları dile getirdi:
“Engellilerin yıllardır var olan ve kronikleşmiş sorunları bulunmaktadır. Ve engelliler 2021 Yılı 3 Aralık Dünya Engelliler gününe de bu sorunların çözümünü bekleyerek girmektedir. Engelliler olarak 2021 yılı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde artık oyalanmak, sevgi sözcükleri duymak, fotoğraflarda dekor olmak istemiyoruz. Ülkemizde yaşayan 10 milyondan fazla engelli olarak sorunlarımızın çözülmesini, haklarımızın verilmesini istiyoruz. Engelliler Konfederasyonu olarak bu yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde 3 talebimiz var! Taleplerimiz oldukça sade, net ve hayata geçirilebilir isteklerdir.”
EKPSS’ye girmiş binlerce engellinin yıllardır yeterli sayıda engelli kamu personel ataması beklediğini vurgulayan Karadili, “Yapılan atamalar ihtiyacı ve beklentileri karşılamaktan uzaktır. 2021 yılında en az 10.000 engelli kamu personel ataması yapılmalıdır. Engelli memur kadrosu için belirlenmiş olan %3 kotası en az %6’ya çıkartılmalı ve doldurulmalıdır. Engelliler için belirlenmiş kotalar sadece engelliler için kullanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“ENGELLİLERE BAKIM AYLIĞI BAĞLANMA KRİTERİNDEKİ ADALETSİZLİK GİDERİLSİN”
İkinci olarak söz alan Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turhan İçli ise, engellilere bakım aylığı bağlanma kriterindeki adaletsizliğin giderilmesini istediklerini söyleyerek; “Engelli aylığı bağlanma kriteri olarak hane içindeki toplam gelirden kişi başına düşen payın asgari ücretin netinin 1/3’ünden fazla olması durumunda engelli aylığı bağlanmamaktadır. Bu durum engelli kişileri ailenin diğer fertlerine bağımlı hale getirmektedir. Engelli kişiler bağımsız bireylerdir ve devletin bu durumu desteklemesi gerekmektedir. Bunun için engelli aylığı bağlanma kriteri olarak engellinin kendi gelirine bakılmalıdır” dedi.
“EVDE AĞIR ENGELLİ BAKIMINI YAPAN KADINLARA EMEKLİLİK HAKKI VERİLSİN”
Son olarak Ankara Engelli Çocuk Anneleri Ve Gönüllüleri Derneği Başkanı Şenay Keçeci söz aldı. Keçeci, evde ağır engelli bakımını yapan kadınların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini ve emeklilik hakkı verilmesini istediklerini aktararak sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ağır engelli bakımını yapan kadınlar herhangi bir sosyal güvenceleri olmadan 20-30 yıl boyunca engellinin bakımını üstlenmektedir. Engelli bakımı devletin sorumluluğundadır. Devlet bu sorumluluğu üstlenen kadınlara insanca yaşayabilecekleri bir ücret ve sosyal güvence sağlamalıdır. Evde ağır engelli bakımı sorumluluğunu üstlenen kadınların sosyal güvenlik primlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmalı ve emeklilik hakkı verilmelidir. Taleplerimiz oldukça sade, net ve hemen uygulanabilir niteliktedir. Taleplerimiz engellilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmelerinin asgari koşullarıdır. Taleplerimizin karşılanması sosyal devlet olmanın temel şartlarındandır. İlgilileri, yetkilileri 3 Aralık’ta sevgi sözcükleri, merhamet duyguları göstermek yerine haklarımızı vermeye ve hemen harekete geçmeye çağırıyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.