PİRHA- HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Adana’da bir okulun merdivenlerine yazılan ırkçı ifadelere ilişkin Meclis’e soru önergesi sundu. Züleyha Gülüm, Bakan Mahmut Özer’e “Tek kimlik esasına dayalı politikaların terkedilmesi ve anadilde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması konularında çalışmalar yürütecek misiniz?” diye sordu.
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Onur Mahallesi’ndeki 125. Yıl Ortaokulu’nun merdiven basamaklarındaki ırkçı ifadeleri Meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Gülüm, çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bilinen mahalle okulundaki merdiven basamaklarında “Ya Türkçe konuş ya da sus’, ‘Türk demek, Türkçe demek’, ’Dilini kaybeden ülkesini kaybeder’, ‘Türkçenin bir eksikliği yok, ya sizin?’, ‘Türkçe dilinize batmasın’ gibi ifadelerin yazıldığına işaret ederek, velilerin de duruma tepki gösterdiğini aktardı.
HDP’li Züleyha Gülüm, yaptığı açıklamada ‘Tek dil, tek millet’ ideolojisinin dünyanın birçok yerinde kabul görmediğini ifade ederek “Türkiye’de bütün kurumsal alanlarda bu tekçi politika sürdürülmekte ve halkların anadil talepleri karşılanmamaktadır. Hatta anadil taleplerinin karşılanması bir yana özellikle çözüm sürecinin bitirilmesiyle devam eden süreçte Kürtçeye katkı sunan akademisyenler ihraç edilmiş, Kürtçe öğretmenleri atanmaları yapılamamış; kreşler, okullar, enstitü ve alternatif kurslar kapatılmıştır” dedi.
“ANADİLDE EĞİTİM ÇALIŞMASI YÜRÜTECEK MİSİNİZ?”
Milletvekili Züleyha Gülüm, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle kaleme aldığı önergesinde şu soruları gündeme getirdi:
“*Adana’nın Seyhan ilçesindeki ortaokulun merdivenlerine okul idaresi tarafından ‘Ya Türkçe konuş ya da sus’ gibi ırkçı ifadeler yazıldığı doğru mudur? Öğrencilerin maruz bırakıldığı bu ırkçı tutumdan haberdar mısınız?
*125. Yıl Ortaokulu’nda ayrımcılık ve ırkçılık yapan okul idarecileri hakkında herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır?
*İnsan hakları eğitiminin anaokuldan itibaren verilmesi ve eğitim materyallerinin ırkçı ve ayrımcılık içermeyen, toplumsal çoğulculuğu yansıtacak şekilde güncellenmesi için bir çalışmanız olacak mıdır?
*Okul idarecilerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin ve personellerin okuldaki her türlü ırkçılık ve ırka dayalı ayrımcılık tezahürlerini önleyen ve bunları denetleyen mekanizmalar kurmayı düşünüyor musunuz?
*Tek kimlik esasına dayalı politikaların terkedilmesi ve anadilde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması konularında çalışmalar yürütecek misiniz?
*Son 5 yılda eğitim dili Kürtçe olan kaç kreş, okul, enstitü ve kurs kapatılmıştır? Kapatılma gerekçeleri nelerdir?”
PİRHA/ANKARA
İLGİLİ HABERLER
Okul merdiveninde tekçi sloganlar: Ya Türkçe konuş ya da sus!
Yoruma kapalı.