Alevi Haber Ajansi

2 Temmuz Müze Komitesi, web sitesi oluşturdu-VİDEO

PİRHA-2 Temmuz Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, 2 Temmuz Müze komitesinin, web sayfası oluşturmasının temel nedenlerini anlattı.

2 Temmuz Sivas Katliamı’nda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Müze Komitesi olarak web sitesi kurduklarını duyurdu.

Hüseyin Karababa, Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ait bugüne kadar tüm yazılıp konuşanların web sitesinde yer alacağını belirtti. Karababa, dokümantasyonların içerisinde yaşamını yitiren canların özgeçmişlerinin de yer alacağını belirterek “Özellikle devletin, Sivas’ta uyduruk bir ucubeye çevirdiği yeri, müzeye dönüştürmek ve bununla ilgili çalışmalarımızı daha rahat paylaşmak için web sitesine ihtiyaç vardı” dedi.

SİVAS’TA YİTİRİLENLER İÇİN ANI MERKEZİ NİTELİĞİNDE ÇALIŞMA

2 Temmuz Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler için geçmişte Pir Sultan Abdal Derneği içerisinde bir müze oluşturduklarını anlatan Hüseyin Karababa, web sitesi oluşumu ve müze çalışmasına dair şunları söyledi:

“Mevcut müzenin yeri Pir Sultan Abdal Derneği’nin kiracı olarak girdiği yerdeydi. Daha sonra katledilen kardeşlerimiz, yoldaşlarımız için bağış toplanması söz konusu oldu. Bu bağış parasıyla da 120 metre² alan olan daireyi kaybettiğimiz canlar adına satın aldık.

Bundan 28 yıl önce bu mekan, arkadaşlarımıza ait olarak bizim tarafımızdan tahsis edilmiş oldu. Dolayısıyla 28 yıl önce bu müzeyi oluşturduk. Daha doğrusu, canlarımızın özel eşyalarıyla oluşan bir anı merkezi durumunda başladık.

2018 yılında Asım Bezirci abimizin heykelini yaptırmakla beraber başladığımız süreç, canlarımızın birer tane de heykelini yaptıralım düşüncesini oluşturdu. 2018 yılında sevgili Asım Bezirci abimizin, 2019’da sevgili İnce Türk’ün, 2020 yılında da sevgili Koray Kaya’nın heykelini yaptırdık. Yani yılda bir tane heykel yaptırabiliyor durumundayız. Tabi bu heykellerin her biri bize 50.000 TL gibi bir paraya mal oluyor. Ciddi bir masraf olduğu için yavaş ilerliyoruz.

Dolayısıyla bu yavaş ilerlemeyi hızlandırmaya, Madımak Müzesi adına bir web sayfası oluşturmaya karar verdik. Örneğin Asım Bezirci’ye ait ne kadar kitap, doküman varsa bunların tümünü kapsayacak, yine buradaki canlarımızın özgeçmişlerini, yaptıkları işleri, becerilerini, mesleklerini yansıtabilecek, toplu halde ciddi bir çalışmaya ihtiyacımız vardı.

Biz bu boşluğu gördük ve bir web sayfası açmaya karar verdik. Web sayfamızın adı madimakmuze.com.

Bu amaçla şimdiye kadar konuyla ilgili yazılmış, çizilmiş ne kadar eser var, bu konuyla ilgili kimler ne görüş belirtmiş, hangi gelişmeler olmuş, bu 28 yıl içerisinde hangi mahkeme, duruşma tutanakları oluşturmuşuz ya da hangi mitingler, hangi çalışmaları yapmışız, hepsi yer alacak. Bunların tümünün bir merkezde toplanmaya ihtiyacı vardı.

Sağ olsun eş ve dostlarımızın katkılarıyla bugün de o web sitesini bitirmiş bulunmaktayız. Ama bu süreçte boş durmamak, hazırlık yapıp, ne yapmak istediğimizi insanlarla paylaşmak amacıyla da böyle bir çalışma yürütüyoruz. Elinde bu yoldaşlarımıza ait belge, bilgi, fotoğraf, kaset, mektup ya da bir kitap olanlar, önümüzdeki süreçte açmış olduğumuz web sitesinde bunların daha da geniş kitlelere yayılmasını sağlamak amacıyla dokümantasyon merkezi haline dönüştürmeyi düşünüyoruz.”

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak