PİRHA- DAD Genel Sekreteri ve Adana Şube Başkanı Zeynel Kete, mafyanın devletle başladığına dikkat çekerek, “Toplumun demokratik güçlerini hizaya getirmek için her türlü hile, yalan, komplo, baskı yollarına başvurur. Buna karşı iktidar dışı kalmış bütün süreklerin ele ele verip birlik olmalıdır” dedi.
Suç örgütü elebaşı Sedat Peker’in iddiaları gündemdeki yerini koruyor. ‘Mafya-Devlet-Siyaset-Medya’ ilişkisi ‘Susurluk kazası’ sonrası ilk kez bu kadar yoğun bir şekilde tartışılıyor. Bir taraftan 90’lı yıllara atıflar yapılırken, diğer yanda ise Peker’in itiraflarının 90’lı yılları aşan bir sürecin olduğuna işaret eden değerlendirmeler yapılıyor.
“MAFYA ÇOKLU İKTİDARIN ELE GEÇİRİLMESİDİR”
Konuya dair değerlendirmelerde bulunan Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Sekreteri ve Adana Şube Başkanı Zeynel Kete, otorite, hiyerarşi ve iktidar denilen olguların rıza toplumunda bulunmadığını ve iktidar, tahakküm, zor, doğal toplumun kavramları olmadığına işaret etti. Kete, “Doğal olarak devlet çoklu iktidarlardan oluşmuştur. Mafya denilen olgu çoklu iktidarın ele geçirilmesidir aynı zamanda. Yani devlet olgusu ile başlamıştır” diye belirtti.
Mafya ya da iktidarın kırmızı çizgisinin baskıyı, sömürüyü sürekli kılmak olduğunu vurgulayan Kete, “Toplumun demokratik güçlerini hizaya getirmek için her türlü hile, yalan, komplo, baskı yollarına başvurur. Retorik boyutuyla vatan, millet bekçiliği yapar. Halka ait olan değerleri çalarken anlaşırlar, paylaşım sırasında birbirlerine girerler. Beraber çalışırken bile herkesin gizli ajandası olur, asla birbirlerine güvenmezler” ifadelerine yer verdi.
“MAFYA DENİLEN ÖRGÜTLÜ GÜÇ, TOPLUMSALLIĞA AİT TÜM DEĞERLERE DÜŞMANDIR”
Kete, sözlerine şöyle devam etti:
“Nahak zihniyet, toplumunun komin değerlerini gasp ederek kendisini var etmiştir. Bu yönüyle düşünüldüğünde mafya denilen örgütlü güç, toplumsallığa ait tüm değerlere düşmandır. Mafyanın elindeki güç, ideolojinin ilahiyat biçimindeki gücüdür. “Tanrı-devlet-para” her sınıflı dönemin en sonuç alıcı üçlüsüdür. Bu üçlü ulus devlet anlayışında en büyük iktidar aracıdır. Üçü iç içe geçmiş adeta birbirine yapışık durumdadır
“VATAN, MİLLET, BAYRAK, DİN” EDEBİYATI YAPANLAR BU KAVRAMLARA İNANMAZLAR
Mafya olarak tanımlanan aktörler, “vatan, millet, bayrak, din” edebiyatını yapar ama bu kavramlara inanmazlar. Bütün bu kavramlar dünya güçleri için birer araçtan öte değiller.
Tümüyle üretimden kopmuş, emekçinin hakkını gasp eden, kadın özgürlüğünü duymak istemeyen, doga ve topluma karşı katliamcı, eril zihniyeti ilke edinen, demokratik değerlere düşman, egemen ulus kültürü ile yaşayan, farklı inanç, etnik yapı ve kültürleri düşman olarak tanıtan, toplumun öz kaynaklarından uzak yaşayan anlayış tarihin hangi döneminde yaşam alanı bulduysa, mafya da aynı dönemde yaşam alanı buldu.”
Kete son olarak, iktidar dışı kalmış bütün süreklerin ele ele verip birlik olması ve talancı nehak zihniyetinden kurtulması çağrısında bulundu.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.