PİRHA-PSAKD Yol Erkan Kurulu, bazı Alevi kurumlarının Ramazan Bayramı mesajı paylaşması üzerine açıklama yaparak “Yan yana yaşadığımız komşu inançları kendi inancımız olarak takdim etmek veya Alevi temsiliyeti ile hayata geçirmek bilerek veya bilmeyerek asimilasyona hizmet etmektedir” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Yol Erkan Kurulu, bazı Alevi kurumlarının Ramazan Bayramına ilişkin mesaj paylaşıp çağrıda bulunmasını eleştirdi.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan PSAKD Yol Erkan Kurulu, “Tutmadıkları bir orucun bayramını kutlamak, cemini yapmak Muaviye zihniyetini sevindirmekten başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.
“YOL’UMUZA AİT BÖYLE BİR BAYRAM YOKTUR”
Açıklamada ayrıca “Taklit aslını çoğaltır, büyütür. Aslına ermektir hüner” denilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Kişi halden anlayınca, hakikati dinleyince,
Üstüne yol uğrayınca, ayrılmayıp duran gelsin.
Pir Sultan Abdal
Yıllardır Alevi Federasyonları tarafından ‘Yol’umuza ait böyle bir bayram yoktur’ diye açıklamalar yapılmasına rağmen bazı Kurum yöneticilerinden ve İnanç Kurulu görevlilerinden hala Ramazan Bayramı mesajları ve çağrıları görülmektedir. Yan yana yaşadığımız komşu inançları kendi inancımız olarak takdim etmek veya Alevi temsiliyetiyle hayata geçirmek bilerek veya bilmeyerek asimilasyona hizmet etmektedir.
Yol’umuza ait olmayan ritüelleri uygulamaya çalışanları, binlerce yıl bedel ödenerek bugüne taşınan Yol’umuza sahip çıkma sorumluluğuna davet etmekteyiz.
Yol’umuz; vardan var olmayı ve kadın erkek hep bir can olmayı işaret etmektedir. ‘Eline, diline, beline hakim ol’ kelamıyla, ‘yetmiş iki millete bir nazarda bak’ düsturuyla Cümle varlığa Hakk demiş, Dört Kapı Kırk Makam (Kamil İnsan) düsturuyla ölmeden önce ölmeyi bilip, kinden kibirden arınmayı esas almıştır.
İkrar ve rızalık esasıyla, görgü-sorgu yoluyla, Talip-Rehber-Pir-Mürşit bağlılığıyla ‘El Ele El Hakka’ birimiz hepimiz birimiz için yaşamalıyız. Müsahiplikle dört baş, bir can olmuştur. Yol’umuz toplumcu ve paylaşımcılığı ile sevginin barışın toplumu olmuştur. Cemlerimizde evrenle birlikte Semah dönen, müşküller çözülüp rızalaşılan bir toplum olduğumuz aşikardır. Hakk meydanında Darda cemal cemale gönül temizliğini esas almıştır. Darda olana Hızır olmalı anlayışını bereketin ve umudun sembolü yapmıştır. Bağlamayla hakikat kelamlarını dillendirmiş ‘ne ayet dinler ne kadı’ demeyi bilmiştir.
‘Okunacak en büyük kitap insandır’. Gülbenglerinde ‘Gerçeğe Hü’ diyerek gerçeğin bilgisine ulaşmayı düstur edinen ‘İnsan hakta Hakk insanda’, ‘Her ne arar isen kendinde ara’ diyerek bizlere yol göstermiştir. Bu değerler Yol’umuza özgü olup başka inançlarda uygulanmamaktadır.
Evrensel değerler taşıyan Yol’umuzu bırakıp başka inançlar ve hurafeler peşinde olanları özüne dönmeye çağırıyoruz.
Aşk ile.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.