Alevi Haber Ajansi

Dersim’de 38’den kalma katliam yerleri ve toplu mezarlar yayınlandı-VİDEO

PİRHA- Dersim’de 1937-38 yıllarında gerçekleştirilen katliam yerlerinin ziyareti esnasındaki anlatımlardan oluşan “Dersim 1937-1938 Saha Çalışması Pilot Projesi” isimli video çalışması Türkiye Kültürleri’nin Youtube kanalında yayınlandı. 

Türkiye Kültürleri’nin Youtube kanalında, araştırma ekibinin belirlediği Dersim 1937-38 tarihinde gerçekleştirilen katliam yerlerinin ziyareti sırasındaki anlatımlardan oluşan bir video çalışması yayınlandı.

Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenen “Dersim 1937-1938 Saha Çalışması Pilot Projesi” (Haziran-Eylül 2020) kapsamında hazırlanan çalışma, Kemerê Arey (Halvoriye/Karşılar Köyü), Koo Spi/Beyaz Dağ (Zımeq/Çığırlı Köyü), Kırniga Khali (Kırnige/Buzlupınar Köyü), Serkemer/Derê Xezani (Dervişcemal Köyü) ve Deşt/Geyiksuyu katliam yerlerini kapsıyor.

Çalışmada, “Soyut bilgilerin, yuvarlak sayıların, katliamı konuşuyormuş gibi yapıp farklı amaçlar için araçsallaştırmanın ötesinde, adıyla sanıyla bireyi aramak üzere katliam sürecindeki insanı ve toplumu her yönüyle anlamak üzere katliamları, katledilenleri ve katliam mekanlarının görülmesi ve gösterilmek istenmesinin hedeflendiği” bilgisi yer alıyor.

“KATILIMCI ANLAYIŞLA SÜRDÜRÜLECEK BİR ÇALIŞMA”

“Bu çalışma Dersim 1937-38 ile ilgili tamamlanmış bir araştırmanın sonuçlarını sunmak üzere hazırlanmamıştır” denilen ve katılımcı bir anlayışla sürdürülecek uzun erimli çalışmanın, “Dersim 1937-38 Katliam Yerleri ve Toplu Mezarlar Haritalandırma ve Envanter Projesi” sürecinde elde edilecek bulguların, akademik ve bilimsel süzgeçten geçirildikten sonra, yazılacak kitaplar ve interaktif internet sitesi aracılığı ile kamuoyunun dikkatine sunulacağı belirtildi.

Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Bilmez, araştırmacı ve yazar Cemal Taş‘ın yönetiminde ve Dr. Esengül Ayyıldız‘ın koordinatörlüğünde gerçekleşeceği aktarılan çalışmada, “Bu çalışmada örnek olarak ele alınan beş toplu mezar yeri ve katliam ile ilgili anlatılanlar, bu süreçte gerçekleştirilmiş ve diğer tüm katliam vakaları, yerleriyle birlikte sistemli ve detaylı araştırmalar aracılığıyla aydınlatılmayı beklemektedir” ifadeleri yer alıyor.

“Dersim 1937-1938 Saha Çalışması Pilot Projesi” isimli video ile Dersimlilerin kendi travmalarıyla baş başa kaldığı bir dönemde yola çıktıklarının ve anlatılanların ötesine geçmeyi hedeflediklerinin altı çiziliyor.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak