PİRHA-Can TV’nin Özel Program’ında ‘Katliamın 100. yılında Koçgiri gerçeği’ konuşuldu. Belgesel Yönetmeni Özgür Çataltepe, “Resmi yazımda da Koçgiri hadisesi, Koçgiri kırımı, Koçgiri katliamı gibi kavramlarla açıklanıyor. Ama oradaki insanlar hadise yılları diyor, Kürt kırımı diyor, Kürt hadisesi diyor” derken, Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz da, Koçgiri hafızasının tahrip edilmesine rağmen hala şarkıların içinde birçok şey geçtiğine dikkat çekti.
‘Katliamın 100. yılında Koçgiri gerçeği’ konusunun işlendiği Can TV’nin Özel Program’ında Koçgiri Katliamı tartışıldı. Programı Koçgiri Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Uçar sunarken, programa, Belgesel Yönetmeni Özgür Çataltepe, Tarihçi-Yazar Namık Kemal Dinç, Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz ve Tarihçi-Yazar Erdoğan Aydın katıldı.
“HEM AŞİRET, HEM COĞRAFYA, HEM DE BİR KATLİAMDAN BAHSEDİYORUZ”
Koçgiri meselesi üzerinden saha çalışması yaptıklarını söyleyen Belgesel Yönetmeni Özgür Çataltepe, “O bölgeleri gezmeden önce ufak bir literatür taraması yaptık ve o anda oluşmuş ezberlerle birlikte sahaya gittik. Sahaya gittiğimizde zaten sahadaki gerçeklikle kitaplara geçmiş halinin bir temize çekme operasyonu olduğunu gördük, bu anlaşılabilir. Neticede her yazı mevcut literatür sahadaki hadisenin aynı biçimde yansıtmak mümkün olamamıştır. Biz alanı gezdikten sonra bizde bir anlatı kurmaya niyetlendik orada kendime bir soru sordum bu anlatılan kimin hikayesi belki de farklı anlatıların kaynağı da buydu. Hem bir aşiret, hem bir coğrafya hem de bir katliamdan bahsediyoruz. Hepsinin mekanizmaları farklı işliyor, insan kaynakları farklı dolayısıyla farklı anlatılar ortaya çıkıyor. Bir coğrafya olarak herhangi bir haberleşme sürecinde bölgeden Koçgiri diye bahsediliyor. Bir aşiret olarak da oradaki 100-150 civarında yaşayan topluluğa Koçgiri deniliyor ve bir de katliam var. Resmi yazımda da Koçgiri hadisesi, Koçgiri kırımı, Koçgiri katliamı gibi kavramlarla açıklanıyor. Ama oradaki insanlar hadise yılları diyor, Kürt kırımı diyor, Kürt hadisesi diyor” dedi.
“KOÇGİRİ HAFIZASI TAHRİP EDİLMESİNE RAĞMEN HALA ŞARKILARIN İÇİNDE BİRÇOK ŞEY GEÇİYOR”
Bir bilgi kaynağı olarak kültürün kendi iç ürünlerinin ve üretimlerinin kişisel olarak hem Dersim, hem 1915, hem de Koçgiri meselesine ilişkin kaynaklardan bunun birinci sırasında da şarkılar geldiğini vurgulayan Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, “Bu şarkılardan bir tanesi Dılo Yaman ismiyle herkes biliyor. Bu şarkıda; yeni gelinleri öldürdüler ve alınlarındaki altınları aldılar. Şarkının içerisinde bu geçiyor yani gençlerimizi öldürdüler çukurlara attılar, ölülerimizi öldürdüler eve kilit vurdular diyor. Örneğin mağaralar dumanla doldurularak içindeki insanların öldürülmesine çalışılır. Henüz o dönemde kimyasal imanlar azdır o dönemde. Teslim olmuş, yakalanmış veya aslında çatışmacı olmayan kişilerin başarı kesilir. Baş kesmenin en çok uygulandığı olaylardan olduğu Koçgiri şarkılarında bu açık bir şekilde ortaya konuluyor. Elbette arşivlerden ve diğer belgelerden çok şey çıkar ama hafızayı küçümsememek lazım, Koçgiri hafızasının tahrip edilmesine rağmen hala şarkıların içinde birçok şey geçiyor, hala saha çıkan arkadaşlarımız birçok şey öğrenebiliyor. Bu tür arşivlerin diğer tarihi, hukuki, siyasi belgelerle birlikte değerlendirilmesi beni kanaatime göre çok önemli bir bilgi niteliğinin yükselmesine yol açacaktır” diye konuştu.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.