PİRHA- Bugün 8 Nisan Dünya Romanlar Günü. Roman halkı, sağlıktan eğitime, barınmadan istihdama kadar sorunları çözümsüzken, bugünkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 8 Nisan’ın Romanlar Günü olarak kutlanacağı belirtildi.
Vatanları ‘dünya’ olan Roman halkı, savaşsız bir dünya isterken, savaşların ortasında en çok kalan, hedefe konulan ve Nazi Almanya’sında olduğu gibi katledildi, sürgün edildi, ayrımcılığa maruz kaldı.
Devletlerin görmediği, kimlik vermediği, açlığa, yoksulluğa mahkum ettiği Roman halkı, zaman içerisinde eğlence metasına dönüştürüldü.
8 Nisan 1971 tarihinde Londra’da toplanan Birinci Uluslararası Roman Kongresi, bu tarihin Dünya Romanlar Günü olarak kutlanmasına karar verse de, bu karar Romanlara yönelik ırkçı ve ayrımcı politikaları ortadan kaldırmadı.
Avrupa Birliği’nin 2004 ve 2007 yılında genişlemesiyle birlikte milyonlarca Roman AB vatandaşı olurken, AB ülkeleri içinde serbest dolaşım hakkı, Romanlar için işletilmiyor. Fransa’da, İtalya’da ve İskandinav ülkelerinde yaşayan binlerce Roman 2010 yılında zorla sınır dışı edilerek Romanya ve Bulgaristan’a gönderildi.
Roman halkı, Türkiye’de de ayrımcılığa ve nefret suçuna uğrayan toplulukların başında geliyor. Yaşam alanları bir çok kentte ellerinden alınırken, talepleri ise dikkate alınmıyor.
Zor koşullarda altında yaşama tutunmaya çalışan Roman halkı, pandemi ile birlikte koşulları daha da ağırlaştı. Ağır sorunlar karşısında, yerel yönetimler geçici çözümler sunmaya çalışırken, devlet nezdinde belli günlerde sözü edilenler olarak kaldı.
Roman halkı, sağlıktan eğitime, barınmadan istihdama kadar sorunları çözümsüzken, bugünkü Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 8 Nisan’ın Romanlar Günü olarak kutlanacağı belirtildi.
Roman halkı ise kutlamadan çok, sorunlarının çözümünü bekliyor.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.