Alevi Haber Ajansi

‘Milyonlarca yıllık eko dengeyi birkaç saatte yıkmaya çalışıyorlar’-VİDEO

PİRHA- Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı köylerde kurulmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’ne ilişkin konuşan Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Özlem Özgür Arıkan, milyonlarca yılda eko sistemini oluşturmuş bir yeri yok etmek için adım atıldığını söyledi. Arıkan “Bu ve bunun gibi projelere izin vermeyeceğiz” dedi.

Artarak devam eden doğa tahribatına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Türkiye’nin birçok merkezinde olduğu gibi tüm karşı çıkmalara ve yargı kararlarına karşın, siyanürle altın aramadan, maden ocaklarına, JES’lerden HES’lere kadar doğayı yok edecek projeler yapılmaya devam ediliyor.

Mersin’in Yenişehir İlçesi’ne bağlı Değirmençay Köyü sınırları içerisinde olan ve İnsu, Kocahamzalı, Emirler kırsal mahallerini de etki düzeyine alabilecek Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi İşletmeciliği yapılmak isteniyor.

Doğal zenginliği ve yaban hayatı yok edecek ve yörede yaşayan binlerce insanın sağılığını olumsuz etkileyecek projeye karşı Yeşil Sol Parti İl Eş Sözcüsü Özlem Özgür Arıkan, PİRHA’ya konuştu.

Özgür Arıkan, Mersin’in her gün bir başka köşesinde “çılgın” proje haberi aldıklarını belirterek, “İnsu ile birlikte 5 köyü direk etkileyecek yerleşim alanına yakın bir alanda yol, inşaat, dolgu malzemesi yapmak için taş ocağı açılmak isteniyor. Milyonlarca yıl eko sistemini oluşturmuş bir yeri yok etmek için adım atıyorlar” dedi.

“MİLYONLARCA YILDA ORTAYA ÇIKAN EKO DENGEYİ BİRKAÇ SAATTE YIKMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Yarın yapılacak ÇED toplatışına da değinen Özgür Arıkan, “Allayıp pullayarak süreci anlatacaklar. Ancak bunların hiçbir doğru değil. Bizler Doğu Akdeniz havzasında kuraklıkla mücadele ediyoruz. Milyonlarca yılda ortaya çıkan eko dengeyi birkaç saatte yıkmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda insan sağlığını da bozacak bir proje. Dinamitlerin patlatılmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkacak tozdan kaynaklı solunum yolu hastalıkları ortaya çıkacak” diye konuştu.

“YÜKSEK KAMU YARARI’ KİMİN İÇİN?”

Projeyle birlikte su kaynaklarının ve bitki örtüsünün yok olacağının altını çizen Özgür Arıkan, şunları dile getirdi:

“Bütün bunlar ne için ve kimler için yapılıyor? Büyük harflerle ‘yüksek kamu yararı’ deniyor. Peki bu bundan kimler faydalanıyor? Yapılan işlere bakıldığında bunların kim olduğu da görülecek. Bu ve bunun gibi projelere izin vermeyeceğiz. Çünkü doğa bütünseldir. İnsanda bunun bir parçasıdır. Yaşamlarımız mahvedilmek isteniyor ve bizler buna izin vermeyeceğiz. Mücadeleyi birlikte büyütelim.”

Diren KESER/MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak