PİRHA- Mersin Tabip Odası, pandemi sürecinde yaşanan eksiklerin devam ettiğine dikkat çekip, yeterli aşının bulunmasını, aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanmasının yılları alacağını açıkladı. Oda, geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Dr. Necmi Arslan’ı andı.
Mersin Tabip Odası (MTO) pandemi sürecine ve geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Dr. Necmi Arslan’a dair basın toplantısı yaptı.
Oda Başkanı Mehmet Antmen tarafından yapılan açıklamada, pandeminin, mutant virüs tartışmalarıyla yeni bir döneme girerken sağlık çalışanlarının ölmeye devam ettiğini belirterek, “Mersin’de 18. sağlık çalışanını, dokuzuncu hekim arkadaşımız Dr. Necmi Arslan da yitirdik. Biz hekimler, sağlık çalışanları ölmeye devam ediyoruz ama gördüğümüz kadarıyla bu ölümlerin önlenmesi için hükümet hiçbir önlem almıyor ve tüm uyarılarımıza karşın süreci sıradan bir vatandaş gibi seyrediyor. Bu ölümlerin bitmesi ve pandeminin bir an önce ülkemizde sonlanması için hükümeti sesimizi duymaya çağırıyoruz” dedi.
“YETERLİ DOZDA AŞININ TEMİN EDİLEMEMİŞTİR”
Pandeminin başlamasından bu yana ne aksaklıklar, ne eksiklikler olduysa aşılamada da aynı eksiklikler ve aksaklıkların devam ettiğinin altını çizen Antmen, “Bugüne değin yeterli dozda aşının temin edilememiş olması nedeniyle pandeminin uzun bir süre ülkemizde devam edeceği şüphesiz, bu nedenle yeterli dozda aşının bir an önce temin edilmesi, toplu yaşam ve çalışma alanlarındaki emekçilerin ve özellikle de öğretmenlerin hızla aşılanmalarının sağlanması toplumsal bağışıklığın sağlanmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Aksi taktirde bu hızla giden bir aşı takvimi ile toplumsal bağışıklığın sağlanması yıllarımızı alacak ve bir çok ölümle karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır” diye konuştu.
“ASM’YE YETERİ KADAR SAĞLIK ÇALIŞANI GÖREVLENDİRİLMELİDİR”
Antmen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aşılamanın birinci basamağa ait olduğu ve bugün için ASM’lerde yapılması gerektiği hepimiz tarafından bilinen ve kabul edilen bir gerçektir. Ancak ASM’lerimizin bugünkü fiziki şartları, bugünkü personel durumu ve bugünkü örgütlenme anlayışı ile bu sorununu altından kalkabilmek mümkün değildir. Aşılama ile ilgili sorunun ASM’lerde çözümü için öncelikle ve çok acil olarak her ASM’ye yeteri kadar sağlık çalışanı görevlendirilmeli, fiziki şartları yetersiz olan ASM’lerin genişletilmesi için acil önlem alınmalı, aile hekimlerinin iş yükünü azaltacak önlemler acilen alınmalı, aşı randevuları en az 15 dakika arayla olmalı, ayrıca salt aşı yapmakla görevli istasyonlar şehrin değişik noktalarına acilen inşa edilmelidir. Tüm bunların yanı sıra ASM’lerin kamulaştırılması sağlık bakanlığının programına dahil edilmelidir.”
Antmen “Pandemi sürecinin başından bu yana il ve ilçe vaka sayılarının açıklanmasını ve illere, hatta ilçelere özel önlemlerin alınmasını savunmamıza ve bu konuda girişimlerde bulunulması için oldukça fazla uyarıda bulunmamıza rağmen önerilerimizin bir kısmının, pandeminin birinci yıl dönümünde yapılması ciddi bir eksikliktir” ifadelerini kullandı.
Antmen, “Bugünkü kararlara ek olarak acilen günlük sayılar verilmelidir, illerin yanı sıra ilçelerin sayıları açıklanmalıdır. Filyasyon ekiplerinin belirlediği mutant virüs sayıları da mutlaka ayrıca açıklanmalıdır. Ve bu sayıların gerektiği önlemler İl Pandemi Kurulu ve İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınmalıdır” diye belirtti.
“MERSİN’DE ÖNLEMLER ARTTIRILMALIDIR”
Mersin Tabip Odası Başkanı Antmen, Sağlık Bakanlığı’nca açıklanan haftalık oranlardan Mersin’in en çok vakanın görüldüğü iller arasında ve yüz binde 90 olarak görülen vaka oranı ile ciddi bir tehlikenin içerisinde olduğuna dikkat çekerek, pandeminin sonlanması için özellikle Mersin’de önlemlerin sıkılaştırılmasını ve denetimlerin arttırılmasını istedi.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.