Alevi Haber Ajansi

‘Xızır kolektif biçimde hayat sürmenin en güzel örneğini sergiler’-VİDEO

PİRHA- Binboğa Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticisi Özkan Çinpolat, hakikatçı Alevilik geleneğinde Xızır’ı karşılama ritüellerini anlattı.

Alevi inancında önemli bir yeri olan Xızır ayı, birçok yerde tutulan oruçlar sonrasında bağlanan cemler ve lokmaların paylaşılması ile devam ediyor.

“Hakikatçılar Xızır’a çok büyük anlam yüklüyorlar” diyen Binboğa Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi Özkan Çinpolat, Xızır ayının Aleviler için önemini ve Maraş yöresindeki Xızır’ı karşılama ritüellerini anlattı.

“XIZIR, KOLLEKTİF HAYATIN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

PİRHA: Xızır ayındayız. Her bölgede Xızır farklı karşılanıyor, farklı cemler yürütülüyor. Sizin kendi bölgenizde Xızır nasıl algılanıyor, nasıl tarif ediliyor?

ÖZKAN ÇİNPOLAT: Bizim Maraş’ın Afşin ilçesine bağlı Binboğa köyünde biliyorsunuz hakikatçılar var. Hakikatçılar Xızır’a çok büyük anlam yüklüyorlar. Diğer bölgelerden farklı olarak biraz daha inançsal boyutunda, gelenek, görenek kısmında Xızır ayının bolluk, bereket getireceğine, baharın müjdecisi olduğuna dair bir inanış var. İnsanların birbiriyle yardımlaşması, dayanışması, kolektif bir biçimde hayat sürmesinin en güzel örneklerini sergilerler. İnsanlar lokmalarını hazırlarlar birbirleriyle paylaşırlar, zor günde olanlar birbirleriyle dayanışma içerisinde olurlar.

“KÜSKÜNLÜKLER XIZIR AYINDA UNUTULUYOR”

Günümüzde eski gelenek, görenek, kültür yaşatılabiliyor mu?

Köylerden kentlere göçlerle beraber köylerimiz insansızlaştırılmaya çalışılıyor. Köylerde kalan insanlar ise Xızır’ı ellerinden geldiği kadar sürdürmeye çalışıyorlar. Akşam bir araya gelip oruçlarını açıyorlar. Hastalıklı olmayanlar oruçlarını tutmaya özen gösteriyorlar. Çünkü bu gerçekten onlar için çok büyük önem taşıyor. İnsanlar birbirleri ile olan ilişkisini, küskün, dargın olanların birbirlerine olan yaklaşımının hepsini Xızır ayında unutuyor ve bir araya gelip dayanışma gösteriyorlar.

Birçok yörede Hızır oruçlarından sonra Hızır cemi yapılır. Sizin bölgenizde de böylesi bir gelenek söz konusu mu?

Bizim bölgede böyle bir şey var ama kendi ilçem için bunu söyleyemem. Afşin’de yapılmıyor fakat Elbistan’da,  Pazarcık’ta, Nurhak’ta bu cemler yapılıyor. İmkânı olanlar canlarımız oraya gidip yapılan bu cemlere katılıyorlar.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak