Alevi Haber Ajansi

‘Hızır’ın gereği yerine getirilemez oldu, Aleviler toplumsallığından koparıldı’-VİDEO

PİRHA-HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bir bütün olarak Alevi toplumuna yönelik nefret suçu işlendiğini söyleyerek, “Ne zaman darda olsak bizler Hızır’ı çağırırız. ‘Hızır yar ve yardımcımız olsun’ dedi. Hızır’ın gereğinin yerine getirilemediğine işaret eden Koçyiğit, “Çünkü Aleviler toplumsallığından koparıldı. Binalarda ve yalnızlığa mahkum edilir hale geldiler” dedi. 

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alevi toplumunun bir bütün olarak baskı altında olup nefret suçu ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Yalova’da Alevilerin yaşadıkları evlerin işaretlenip, Tokat’taki Alevi köy haritalarının çıkartılmasına dikkat çeken Gülistan Kılıç Koçyiğit, ‘Evlerin işaretlenip köylerin kayıt altına alınması dışlayıcı, ötekileştirici anlayışın dışavurumudur” dedi.

“HIZIR’IN GEREĞİ YERİNE GETİRİLEMEZ OLDU”

Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hızır ayının önemine de dikkat çekerek, “Bugün her ne kadar coğrafyamızdan uzak olsak da bu inancı yaşatmak hepimizin sorumluluğunda” dedi.

Kılıç Koçyiğit, Hızır kültürünün yeterince yaşatılamadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hızır, paylaşmanın, bereketin, yan yana gelmenin, yeni bir yıla başlamanın müjdecisidir. Bizler köylerdeyken Hızır ayında oruçlar tutar, lokmalar dağıtılırdı. Hızır ayında bir de kavut yapılırdı. O kavut yemeği bütün canlılarla paylaşılırdı. Şimdi ne yazık ki inançlar da metropoller ile beraber çok geriledi. Artık gereği yerine getirilemez hale geldi. Çünkü Aleviler toplumsallığından koparıldı. Binalarda ve yalnızlığa mahkum edilir hale geldiler. Bu anlamda belki de en büyük görev inanç önderlerine ve kurumlarına düşüyor. Bu inancın ve ritüellerinin yaşaması, geleceğe taşınması bizim açımızdan çok önemli. Yaşatmamız gerekiyor. Onun için Hızır ayının cümle canlara bereket, sağlık, mutluluk getirmesini diliyorum. Ne zaman darda olsak bizler Hızır’ı çağırırız. ‘Hızır yar ve yardımcımız olsun’ diyorum.”

PİRHA/ ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak