PİRHA-Tüm Köy- Sen Genel Başkanı Sadık Turan, AKP Genel Başkan yardımcısı Mahir Ünal’ın katıldığı bir televizyon programında bir anısını anlatırken, bir çiftçi için “cebinde telefonu var ama yoksulluktan şikayet ediyor” sözlerine tepki gösterdi. Turan, “Çiftçinin cebinde telefonu var ama parası yok” dedi.
AKP Genel Başkan yardımcısı Mahir Ünal’ın katıldığı bir televizyon programında bir anısını anlatırken, bir çiftçi için “Cebinde telefonu var ama yoksulluktan şikayet ediyor” sözlerine Tüm Köy- Sen Genel Başkanı Sadık Turan’dan tepki geldi.
Turan, “Mahir Ünal “tarım bakanımızla görüştüm, besiciler artık hayvanını dijital ortamda kesecek ve satacak” diye müjde verirken köylü dijital kesim ve satış nasıl bir şey diye yine cebindeki telefona sarılıyor. Çiftçinin cebinde telefonu var ama parası yok” diyerek AKP’li Ünal’ın çiftçiye yönelik sözlerini eleştirdi.
“CUMHURBAŞKANI GİBİ CEVAP VERİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Malatya’da servisçi esnafına söylediği cümleleri örnek veren Turan, “2018 yılı haziran seçimlerinde Kahramanmaraş’ta “Bizi mahvettiniz, bizi öldürdünüz” diyen çiftçinin cebindeki 24 ay taksitle aldığı telefonu örnek vererek “çiftçi bugün interneti olan iyi marka akıllı telefonu kullanıyorsa” ölen, biten yoktur demeye getiriyor. Tıpkı Malatya’da “evimize ekmek götüremiyoruz” diyen vatandaşa “çok abartıyorsun, al bir keyif çayı iç” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi cevap veriyor” dedi.
“TARIMSAL ÜRETİM BORÇLA YAPILIYOR”
Tarımsal üretim için üretici borç yaparak üretim yapıyor diyen Turan, şunları dile getirdi:
“2004 yılında çiftçilerin bankalara olan borç toplamı 5,1 milyar TL olurken 2020 yılında çiftçilerin bankalara olan borcu 128,7 milyar TL’ye çıkmıştır. Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan 12 milyar TL ve özel sektör borçları eklenince çiftçi borçları toplamı 180 milyar TL’yi buluyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin takibini başlattığı kredilere ek olarak, banka takibindeki kredi toplamı 5 milyar TL’dir. Sadece Amasya’nın bir köyünden Tarım Kredi Kooperatiflerindeki 500 dosyadan 100’ü aşkın kişi borcunu hiç ödeyemez durumda olduklarını belirtirken AKP’li Mahir Ünal “cep telefonları var” demektedir. Telefonunu borçla alan çiftçi tarımsal üretimi de borçla yapmaktadır. 2019 yılının tamamı ve 2020 yılı Ocak ayı da dahil, bir yıldan uzun süre çiğ süt fiyatları yerinde saydı. Ocak ayında yapılan % 23’lük zam geçtiğimiz 13 ayın kaybını karşılamaktan uzaktır çünkü yem % 60 zamlandı. Döviz kuruna bağlı olarak artan yem fiyatları döviz düştüğünde bile zamlanıyor. Cebindeki telefondan her gün karkas et fiyatını takip ederken yeme gelen zamla maliyetin kaça çıktığını hesaplayan besiciler karşılayamadıkları maliyetler nedeniyle hayvanını kesime götürüyorlar. Mahir Ünal “tarım bakanımızla görüştüm, besiciler artık hayvanını dijital ortamda kesecek ve satacak” diye müjde verirken köylü dijital kesim ve satış nasıl bir şey diye yine cebindeki telefona sarılıyor.”
“ÇİFTÇİYİ DUYMUYORLAR”
Çiftçinin isteklerinin, sıkıntılarının duyulmadığına işaret eden Turan, “Hammadde fiyatlarındaki artışı bahane eden gübre şirketleri fiyatları artırıyor. Dolar 8,5 TL’yken, tonu 2 bin 500 TL olan gübrenin, doların 7,3 TL’ye indiğinde bile fiyatı artarak 3 bin TL’ye kadar çıktı. Köylü fiyat artışına yetişemediği için ya gübre atmayacak yada gübreyi kısacak. Bu durumda azalan üretim nedeniyle hem gıda fiyatları hem de ithalat artacak. Çiftçi mahvolduk diyerek artan girdi maliyetlerine yetişemediğini söylüyor. Verilen tarım desteklemeleri ise yetersiz kalıyor. Depoya giren mazotun yarısı bizden dediler. Dekara 8-10 litre mazot harcadığımız buğday için 19 TL yani 2,8 litre mazot parasını destek diye verdiler. Çiftçinin gübre fiyatlarına müdahale edilmesi ve gübre başta olmak üzere tarım desteklerinin artırılması, köylünün kullandığı mazottan ÖTV’nin kaldırılması talepleri Mahir Ünal ve partisi AKP’nin tarım bakanı ve Cumhurbaşkanı tarafından duyulmamaktadır” diye konuştu.
“KENDİLERİ DE BİLİYOR”
Hükümet yetkililerinin ve Cumhurbaşkanının çiftçinin sıkıntılarını kendilerinin de bildiğini söyleyen Turan, “Ürettiğimiz ürün para etmiyor. Tarım desteklemeleri yetersiz. İthalat baskısı tarım ürünleri fiyatlarını daha da düşüyor. Borçlanarak yapılan tarım üretimi sürdürülemez hale geldi ve borçlarımız nedeniyle kapımızdaki traktörümüzü, hayvanımızı, malımızı mülkümüzü kaybediyoruz. Saydığımız bütün bu sorunları AKP yöneticileri de çok iyi bildiği ve çözüm üretmeye niyetleri olmadığı için çiftçinin cebindeki telefonu konuşuyorlar. Çiftçinin cebinde telefonu var ama parası yok” ifadelerini kullandı.
Mehmet YALMAN/MALATYA
Yoruma kapalı.