Alevi Haber Ajansi

NAK Kargo işçileri: Tehditle işten çıkarıldık, aç kaldık, koronalı işçilerle çalıştırıldık-VİDEO

PİRHA- İzmir Işıkkent’te bulunan NAK Kargo’da çalışan işçiler, insanlık dışı mesailer, sağlıksız çalışma koşulları, mobbing, yetersiz yemekler ve düşük ücret gibi birçok soruna itiraz ettikleri için zorla ücretsiz izin tutanağı imzalatılarak işyerinden uzaklaştırıldılar. 

Pandemi ve mevsimsel dönemlere bağlı olarak işlerin azalması ve İş Kanunu 24. Maddeye dayandırılan ücretsiz izin uygulamasının gerçeği yansıtmadığını belirten işçiler, ocak ayı zamları ve kötü çalışma koşullarına yönelik tepkilerden dolayı işten çıkarmanın gerçekleştiğini ifade etti.

NAK Kargoda insanlık dışı mesailer, sağlıksız çalışma koşulları, mobbing, yetersiz yemekler ve düşük ücret gibi birçok sorunun yaşandığına dikkati çeken işçiler, işe geri dönmek, insanca ve güvenceli çalışmak talebiyle haklarını arayacaklarını dile getirdi.

Ajans olarak ulaştığımız ve iddiaları sorduğumuz NAK Kargo yetkilisi ise kötü çalışma koşulları, mobbing ve düşük ücret sorularımıza cevap vermezken işçilerin çıkartılmadığını ücretsiz izine ayrıldıklarını ve işçilere imzalatılan işten çıkarma belgelerinin gerçek olmadığını savundu. NAK Kargo yetkilisi ayrıca işçilerin ücretsiz izne çıkartılmasının hemen ardından yeni işçilerin alındığı iddiasının doğru olmadığını öne sürdü.

“AKŞAM YEMEĞİ OLAN TEK POĞAÇA İLE KARNIMIZI DOYURDUK”

“Çok geç saatlere kadar çalıştırılıp akşam yemeği adı altında verilen küçük bir poğaça ile karnımızı doyurmaya çalışıyorduk” diyen ve işten çıkarılan Kerim Bişkin insanlık dışı mesailer, mobbing, yetersiz yemekler ve düşük ücret koşullarına itiraz ettikleri için işten çıkarıldıklarını kaydetti.

Anons ile ofise çağrıldıklarını, zor ve tehdit ile ücretsiz izin belgelerinin kendilerine imzalatıldığını vurgulayan Bişkin, şöyle devam etti:

“3 ay önce NAK Kargo’da çalışmaya başladığımızda bazı şeylerin ters gittiğini gördük. Çok geç saatlere kadar çalıştırılıp akşam yemeği adı altında verilen küçük bir poğaça ile karnımızı doyurmaya çalışıyorduk. Bu da yetmeyince kendi cebimizden yemek sipariş ediyorduk. Sabah 09.00’da işe başlayıp gece 12’lerde hatta sabah ezanında işi bırakanlar oluyordu. Hijyen koşulları, iş güvenliğinin olmaması, içerideki mobbing, patron ve müdürün sopalar ile gezmesi bizleri rahatsız etmişti. Az çok tutumuzu daha sivri göstermemiz ve sorunlarını konuşuyor olmamız patronların gözüne girmiş olmalı ki 5 kişiyi topluca işten çıkarttılar. Anons ile çağrıldık ve gittiğimizde müdür elinde bulunana ücretsiz izne ayrılma kağıdını zorla imzalattırdı. İmza atmayacağımı, bunun sebebini sorduğumda ise ‘İmza atmaz isen bu istifa etmiş anlamına gelir’ dediler ve imza atmak zorunda kaldım. Büyük bir haksızlığa uğradığımızı düşünüyoruz. Direnişe başladık ve ikinci günümüzdeyiz” diye konuştu.

“BULUNDUĞUMUZ ALANI DORSELER İLE KAPATMAK İSTEDİLER”

Kendilerinin işten çıkarılmasının hemen ardından yeni işçi alımları olduğuna dikkat çeken Bişkin, işe geri dönmek, insanca ve güvenceli çalışmak talebiyle haklarını aradıklarını ve böylesi bir direnişe başladıklarını dile getirdi.

Patronların sabah saatlerinde direnişe başladıkları alanı kamyon dorseleri ile kapatmak istediklerini ve gönderdiği aracılar ile direnişleri kırmaya çalıştığına dikkat çeken Bişkin, şunları kaydetti:

“Patronlar dün bize aracı gönderip, ‘Biz zaten onları 2-3 gün sonra işe alacağız’ gibi yalan söylemeleri, işçileri geri alıp hiçbir şey yaşanmamış gibi bu durumu kapatmalarını kabul etmiyoruz. Bizden sonra işçi alımı devam etti. İçerideki bu zulme karşı tutunduğumuz tavır sebebiyle işten çıkarıldık. Bizler şartları düzeltmiş olan işimize dönmek istiyoruz. Sabah 09.00’da başlayıp geceye ve sabahlara kadar süren insanlık dışı mesaileri istemiyoruz. Akşam poğaça yerine bir çorba veya döner de verilebilir. Bunca kazanılan para illa sizin hanedanlığınıza gitmek zorunda mı? Pandemi sürecinde hiçbir dezenfektan dağıtımı olmadı. Bizim bu direnişimiz içeride çalışan emekçi arkadaşlarımıza bir umut olsun. Ayın 5’inde zamlı maaş alınacak. Bu zamlı maaş için ‘Biz maaşları iyileştirdik’ deyip bütün olası rakamları gizleyip herkesin kafasında bir soru işareti durumu var. Genel işçilerle birlikte sendikalaşıp sosyal haklarımızın net olduğu bir iş yerinde çalışmak istiyoruz. Bunlar düzeltilir ise geri dönüp çalışabiliriz. Ancak isteklerimiz yerine gelinceye kadar geri dönmeyeceğiz” dedi.

“KORONAVİRÜSLÜ İŞÇİLER İLE AYNI ORTAMDA ÇALIŞTIRILDIK”

Yaklaşık 3,5 aydır çalışan ve işten çıkarılan bir diğer işçi Gökhan Şaylı ise işe girdiği ilk 15 günün sigortasının yapılmadığını ve ücretinin kendisine ödenmediğini söyledi.

Pandemi döneminde hijyen ve sosyal mesafe gibi kurallara dikkat edilmediğinin altını çizen Şaylı, koronavirüs salgınına yakalanan işçiler ile aynı ortamda çalıştırılmak zorunda bırakıldıklarına dikkat çekti.

Şaylı, “3,5 aydır burada çalışıyorum. İlk işe girdiğimde 15 günlük sigortamın yapılmadığını öğrenince çok şaşırmıştım. 15 gün deneme süreci imiş ve bu sürecin sigorta parasını bana ödemediler. Patronların müdürlere, müdürlerin peron amirlerine, peron amirlerinin de içerideki işçilere mobbingi vardı. Baştan aşağıya bir denge var. İş yerinde hijyen denilen bir şey yok. Pandemi döneminde koronalı işçiler ile birlikte aynı ortamda çalıştırdılar. Böyle olmaz gibi tutumlarda bulunduk. Buradaki muavinler saat 5-6 gibi çıkabiliyor ama içerideki hamal arkadaşlar gece 12 veya sabaha karşı eve gidip tekrar çalışmaya başlıyorlar. Uzakta oturan arkadaşlar evlerine nasıl gidecek bilemiyorlar. Otobüs veya dolmuş duraklarına yürünmek zorunda. Çok büyük bir servis sıkıntısı var. Akşam yemeği dedikleri de bir poğaça veya simit. Bununla işçileri kandırmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

 “SESİMİZE SES OLUNMASINI İSTİYORUZ”

“Bizi çağırdılar ve bir anda kağıdı imzalamamızı istediler. İstemediğimiz halde zorla imzalattılar. İstifa etmiş göstermekle tehdit ettiler” diyen Şaylı, ayrıca üretimin kesintiye uğramasının ardından patronlara kaybını telafi etmesi için kolaylıklar sağlayan ve koronavirüs salgınına karşı açıklanan ekonomi paketinde devreye sokulan kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamadıklarını sözlerine ekledi.

Şaylı şöyle konuştu:

“Böylesi bir karar aldık ve direniyoruz. Araya soktukları aracılar ile ‘Onlara zam yapacağız, oradan gitsinler’ dediler. İşçileri de bize karşı kışkırtma gibi rolleri var. Halbuki hiçbir şekilde zam yapılmayacağını biliyoruz. Amaçları bizi engellemek. Biz burada duracağız, haklıyız, umutluyuz ve kazanacağız. Umutlu olmamızın sebebi bu dorseler. Onların korkuları olmuşuz demek ki. Araçlar ile beklediğimiz yeri kapatmak istediler. Patronun bizi işçiler ile karşı karşıya getirme gibi bir çabası var. Sesimize ses olunmasını istiyoruz.”

Ersin ÖZGÜL / İZMİR 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak