PİRHA- TGS, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60’ıncı yılında gazetecilerin, işsizlik, güvencesizlik, örgütsüz ve sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlandığına dikkat çekerek, “Ayrıca kanunun tanıdığı haklar budanmakta, kalemleri üzerindeki baskılar artmaktadır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak 10 Ocak’ın yeniden bir bayram havasında kutlanabilmesi için tüm gazetecileri dayanışmaya, birlikte mücadeleye ve basın sektöründeki orman kanunlarına son vermeye çağırıyoruz” denildi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününe ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, gazetecilerin işsizlik, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik engellerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilerek “Günümüz Türkiye’sinde 10 Ocak’ı sadece ‘Çalışan Gazeteciler’ günü olarak tanımlamak oldukça zor. Çünkü sektördeki işsizliğin ülke ortalamasının iki katı olduğu, güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yüzde 90’ı aştığı, 67 gazetecinin cezaevinde olduğu medya, mücadele edilmeyi gerektiriyor” denildi.
“İŞSİZLİK SORUNU GAZETECİLER ÜZERİNDE YAKICI BİR TEHDİT OLMAKTADIR”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı son rapor olan Temmuz 2020 istatistiklerine göre “Basın, yayın ve gazetecilik” iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86 bin 505 olarak verildiğinin belirtildiği açıklamada, “Pandemi dönemiyle beraber daralan ekonomik faaliyetler nedeniyle işsizliğin görece yüksek çıkması beklenmektedir. Ülkenin önemli meselelerinden birisi olan işsizlik sorunu, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik engellerle boğuşan gazeteciler üzerinde daha yakıcı bir tehdit olmaktadır” denilerek, gazetecilerin temel sorunları şu şekilde yer verildi:
“-Kısmi çalışma ödeneğine başvurulan işletmelerde çalışan gazetecilerin gelirlerinde yaşanan düşüş,
-Kısmi çalışma kapsamında olmasına rağmen tam zamanlı çalıştırılmaya devam etme,
-Ücretsiz izine çıkartma nedeniyle gelirde düşüş,
-Ücretsiz izne çıkartılmasına rağmen çalıştırılmaya devam etme,
-İşten çıkarma yasağı nedeniyle işinden memnun olmayan gazetecilerin yaşadığı sorunlar,
-Ücret ve kıdem tazminatı alacakları konusunda işverenlerle anlaşmazlıklar,
-Pandemi ile birlikte evden çalışmaya geçen işletmelerde artan iş yükü,
-İş sağlığı ve güvenliği önlemlerindeki yetersizlikler,
-Pandemi nedeniyle daralan ekonomik faaliyetler nedeniyle gazetecilerin iş güvencesinde aşınma. Diğer bir deyişle işini kaybetme korkusunun artması,
-Kayıt dışı çalıştırılma,
-Farklı iş koluna kayıtlı basın kuruluşlarında istihdamdan dolayı TGS üyesi olamama.”
“10 OCAK’IN YENİDEN BİR BAYRAM HAVASINDA KUTLANABİLMESİ İÇİN TÜM GAZETECİLERİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ”
Açıklamada son olarak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 60’ıncı yılında gazetecilerin, işsizlik, güvencesizlik, örgütsüz ve sağlıksız koşullarda çalışmaya zorlandığına yer verilerek, “Ayrıca kanunun tanıdığı haklar budanmakta, kalemleri üzerindeki baskılar artmaktadır. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak 10 Ocak’ın yeniden bir bayram havasında kutlanabilmesi için tüm gazetecileri dayanışmaya, birlikte mücadeleye ve basın sektöründeki orman kanunlarına son vermeye çağırıyoruz” denildi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.