PİRHA- Alihan Demir ilk romanı olan ‘Ya Star’la okuyucularıyla buluştu. Demir, romanı, kefenini yırtıp atan ve yola çıkan kadınlara yoldaşlık etmek amacıyla yazdığını ifade ederek, “Biliyorum ki bu çağın her türlü değersizliklerine ancak kadının doğasında taşıdığı yüce değerler ilaç olabilir. Biliyorum ki topyekûn içine düştüğümüz bu karanlık kör kuyulardan ve sağır uykulardan bir çığlık uyandırabilir. Bu çığlık Ya Star’dır” dedi.
Haberin videosu;
Bir dergide öyküleri yayınlanan Alihan Demir’in ilk romanı olan ‘Ya Star’ Sis Yayıncılık tarafından yayımlandı. Pandemi koşullarına uyularak ilk imza gününü de Mersin Eğitim-Sen’de gerçekleştirdi.
“YA STAR’I TÜM KADINLARA İTHAF EDİYORUM”
Okuyucularıyla buluşan Demir, ‘Ya Star’ın, kadının binlerce yıldır yükselen çığlığı olduğuna dikkat çekerek, şunları dile getirdi:
“Öncelikle bu romanı tüm kadınlara ithaf ediyorum. Kadınların ‘Ya Star’ çığlık, asırlar boyu hiç dinmediği gibi bazen kör pencerelerde bazen bitmeyen gecelerde bazen de amansız törelerde derinden akan bir nehir gibi ilerledi. Kadın, çoğu kez susturuldu ve yürüyüşü durdurulmak istendi. Halen 21.yüzyılda bile medeni insanların metropollerinde ve sözüm ona uygar denilen topluluklarda yakıldı bedeni. Kadının, yüce değerler taşıdığı biliniyormuşçasına sadece bedenleri değil taşıdığı değerler de yok edilmek istendi. Kadına dair ne kadar olumlu, birleştirici veya barıştan yana insancıl her bir kimliği aşındırıldı. Karalamalar ve iftiralarla yok edilmek istendi.”
“YA STAR’I HERKESTE BİR UMUT AŞILAR DİYE YAZDIM”
“Kadının bir çığlığı olan İştar’dan romanımla bir ses getireceğimi düşünüyorum” diye sözlerine devam eden Demir, “geçmişte olduğu gibi günümüzde de kadınlar zorlandığı zaman, ölümden önceki son çığlığı ‘Ya Star’dı. ‘Ya Star’ ata erkil sisteme bir karşı çıkıştır. Zamanın dünyasında da hepimizde ‘Ya Star’ sözcüğü bir kaşı çıkış, isyan ve ses olarak örgütlenmiş durumdadır. 5 bin yıllık tahakkümcü zihniyete karşı genetik kodlarını koruyarak kadınlar bu günlere geldi. Bugün benim annelerim ‘Ya Star’ diyebiliyorsa, 5 bin yıldır boyun eğmediklerinden kaynaklıdır. Bu anlamda ‘Ya Star’ı herkeste bir umut aşılar diye yazdım” ifadelerine yer verdi.
“YA STAR’I SESSİZLİĞE BİR SES, SESE DE BİR YANKI OLMAK AMACIYLA YAZDIM”
Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu romanı, kefenini yırtıp atan ve yola çıkan kadınlara yoldaşlık etmek amacıyla yazdım. Bu roman kadınlara yoldaşlık isteği kadar kendilerinin bile farkında olmayan diğer kadınlara; içinde bulundukları çelişkili uykudan uyandırma çığlığıdır. Onlara dedim ki: ‘’ Uyanın ve insanlığın düştüğü bu darboğazda; bu kirden, çürümüşlükten meşrulaştırılan iki yüzlülükten bizi gelip kurtarın.’’ Biliyorum ki bu çağın her türlü değersizliklerine ancak kadının doğasında taşıdığı yüce değerler ilaç olabilir. Biliyorum ki topyekûn içine düştüğümüz bu karanlık kör kuyulardan ve sağır uykulardan bir çığlık uyandırabilir. Bu çığlık Ya Star’dır. Sessizliğe bir ses, sese de bir yankı olmak amacıyla bu romanı yazdım. ”
Mersin Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Gülperi Fatih de Demir’e sendikaya verdiği destekten ötürü plaket verdi. Daha sonra Demir okuyucularına kitabı imzaladı.
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.