Alevi Haber Ajansi

‘Pandemi insanların kişisel önlemlerle mücadele edebileceği bir süreç değil’-VİDEO

PİRHA- Tunceli Devlet Hastanesi 112 acil servisinden Pratisyen Hekim Şinasi Dündü, insanların bir anlamda bilinçli olması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Dündü, “ Hiçbir pandemi sadece insanların kişisel önlemlerle mücadele edebileceği bir süreç değil, insanlara bu anlamda gerekli tedbirleri alma konusunda önerilerde bulunuyoruz” dedi.

Haberin Videosu

Tunceli Devlet Hastanesi 112 acil servisinde çalışan Pratisyen Hekim Şinasi Dündü, pandemi dönemiyle ilgili PİRHA’nın sorularını yanıtladı.

-Pandemi sürecinde en fazla risk altında olan mesleki grupta çalışıyorsunuz devletin gerekli önlemleri aldığını düşünüyor musunuz?

Dr. Şinasi Dündü: Pandemi döneminde sağlık çalışanları yapılan istatistiklere göre zaten normal vatandaştan on kat daha fazla virüse yakalandığı tespit edildi. Dolayısıyla böyle bir risk varken bizim en çok talep ettiğimiz şeylerden biri pandemi başladığı zaman kişisel koruyucu ekipmanlardı ilk başlarda çok sıkıntı yaşamıştık ama şuan sorunların büyük bir çoğunluğu çözüldü.

-Çalıştığınız hastane covıd-19’a yakalanan hastalar için gerekli alt yapıya sahip mi?

Maalesef çoğu hastane buna yönelik gerekli altyapıya sahip değil. Zaten pandemi de en çok korktuğumuz şeylerden biri hastalığın patlak verip hastanelerin yetersiz kalması durumu. Bundan dolayı pandemi yalnızca sağlık çalışanlarının ya da hastanelerin yükü değil, ek önlemler alınarak mücadele edilmesi gereken bir süreç.

-Dersim’de ki covıd-19 artışını bir doktor olarak neye bağlıyorsunuz? 

Aylarca buraya özel  Covid vakası görmedik sınırlar kapalı olduğu dönemlerde, ama haziran ayından sonra covid vakaları çok arttı. Buradaki vakaların büyük bir kısmı hala il dışı ve yurtdışı temaslı vakalar, bu kentteki vakalar genel olarak dışarıdan temas yoluyla oluşan vakalarımız.

Maalesef bu hastaların covid hastalarının hemen hemen hepsini biz getirip götürme işlemlerini acil olarak değerlendirdiğimiz covid vakaları dahil diğer covid vakaları semptomu olmayan ya da hafif semptomlar geçiren hastalarıda biz ambulansla getirip götürmek zorundayız. Toplum sağlığını korumak adına bu insanların daha korunaklı bir şekilde taşınması gerekiyor o yüzden zaten en çok iş yükü artan birimlerden biride 112 birimleridir. 

-Covid-19’a yakalananların hastaneye geliş sürecini bize anlatabilir misiniz?

İnsanlar genel olarak semptomları belirmeye başladıktan sonra 112’yi arıyorlar biz de o vakayı değerlendirip  covid olarak belirlediğimiz vakaları hastaneye taşıyoruz. Hastanede gerekli tekitler ve testler alındıktan sonra gerekli durumlarda kişinin hastaneye yatışı sağlanıyor, hasta yatışı gerekmediği durumlarda da evlerde karantina süreçleri başlıyor.

Son zamanlarda en çok hangi semptomla karşılaştınız?

Covid’de hemen hemen her türlü semptomlarla karşılaşabiliyoruz. basit bir baş ağrısından tutun da çok kötü yoğun bakıma yatacak kadar semptomlara kadar o yüzden net olarak bu coviddir diye spesifik bir semptom göremedik. Bu aylarda daha çok ishal, bulantı gibi şeylerle covid vakaları ortaya çıktı mevsimsel olarak üst solunum yolu benzeri vakalarla karışma durumu söz konusu olabiliyor, bizim açımızdan en çok başka hastalıklardan ayır etme konusunda sorun yaşıyoruz.

İnsanlara covid-19 mesajınız nedir?

Bunu zaten herkes söylüyor, insanlara her yerde ifade ediyoruz maske ve sosyal mesafe diyorlar ama aslında fiziksel mesafe sosyal mesafe kavramını da uygun görmüyoruz. İnsanların bir anlamda bilinçli olması ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekiyor ama hiçbir pandemi sadece insanların kişisel önlemlerle mücadele edebileceği bir süreç değil insanlara bu anlamda gerekli tedbirleri alma konusunda önerilerde bulunuyoruz.

Bu kentte yaşarken virüsle ilgili yaşadığınız sıkıntılarınız var mı?

İşe gidip gelme durumunda covid ile ilgili sorunlar yaşamaya başladım. Çünkü maalesef toplu taşıma konusunda ciddi sorunlar yaşıyorum, insanlar toplu taşımada temas kurmak zorundalar. Geçen günlere kadar ayakta yolcu da taşınabiliyordu ve ben kendi açımdan sağlıklı bir yöntem olarak bisikletle işe gidip gelmeyi seçtim. Vatandaşlarımıza da böyle güzel bir coğrafyada bu tarz sportif faaliyetlerle  yürüyerek bazı işlerini yapabilmeyi ya da bisiklet kullanarak ulaşımlarını sağlayabilirler.

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak