Alevi Haber Ajansi

DAD Ankara: Munzur’a dokunma-VİDEO

PİRHA- Munzur Gözelerine yapılmak istenen peyzaj projesine ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulunan DAD üyeleri “Ya Munzur Baba” diyerek dualar ettiğimiz inanç mekanına sahip çıkma çağrısında bulundu.

Haberin videosu;

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) yönetici ve üyeleri, son dönemde Dersim’deki insan yoğunluğunun kutsalların ve doğanın tahribatına yol açmasına ve Munzur Gözelerine yapılmak istenen peyzaj projesine ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

DAD Ankara Şube üyesi Sevgi Sarıateş, Munzur’a dokunmanın, Alevi ibadetine saygısızlık anlamına geldiğini belirterek, “Munzur’a dokunmak Alevilere saygısızlık anlamına gelir, Munzur Alevilerin ibadet yeridir. Munzur’a dokunmak Alevileri hiçe saymak anlamına gelir, Munzur’a dokunmak doğayı katletmek anlamına gelir, Munzur’dan elinizi çekin” dedi.

Sanatçı Şiyar Çelebi de, Munzur Baba’da yapılmak istenen talana ranta durma çağrısı yaparak “Dersim ve Alevi toplumu olarak bugün söz söylemezsek yarın çok geç olacak. Gençler olarak geleceğimize sahip çıktığımız gibi, geçmişimize de sahip çıkalım. Munzur baba vekes niyo, devair niyo, mair niyo. Munzur Baba be kes nio.”

“MUNZUR ASIRLARDIR KUTSİYETİMİZ, “YA MUNZUR BABA” DİYEREK DUALAR ETTİĞİMİZ İNANÇ MEKANIMIZDIR”

DAD Ankara Şube Mali Sekreteri Kenan Akın ise şunları dile getirdi:

“Siyasi iktidarın sürekli Alevi inancı üzerine yapmak istediği asimilasyon politikalarına ne yazık ki bir yenisi eklenerek devam etmektedir. Munzur’da yapılmak istenen aslında bir inancı yok sayma, tanımama, hafızayı yok etme çabasıdır. Bizim inancımızda Hakk’ın bize bahşettiği her şeyi biz Hakk biliriz. Dolayısıyla Munzur asırlardır kutsiyet atfettiğimiz, “ya Munzur Baba” diyerek dualar ettiğimiz, kurbanlar kestiğimiz bir inanç mekanımızdır. Bizler dünyada eşi benzeri çok az bulunan, doğasıyla şarıl şarıl akan süt beyazı gözeleriyle bu haliyle Munzur’u sevdik ve inandık. Burada bir sondaj çalışması yapmak, burayı bir rant alanına çevirmek bu inanca yapılabilecek en büyük saygısızlıktır. Nasıl ki bir muhabbete, bir türbeye dokunulmayacaksa bizim de inancımızda çok önemli yeri olan Munzur Babaya da dokunulmamalı. Devletin görevi bir inancı tanımama, yok sayma ya da bir belleği silmek değildir. Devletin asıl görevi bütün inançlara eşit mesafede yaklaşmalı ve bütün inançları tanımalı ve hizmet etmeli. Buradan bütün demokratik çevrelere Alevi örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına ve yerel halklarımıza Çağrımızdır. Yapılan bu saygısızlığı mutlaka durdurmalıyız.”

“MUNZUR BABA’YA ÇERAĞ OLALIM”

Zakir Hıdır Çelebi de, “Munzur Baba’ya sahip çıkalım. Dersim, Ovacık Ziyaret köyünde bulunan Munzur gözeleri ziyaretgâhımızdır, kutsalımızdır. Kutsallarımıza dokunmayın bırakın kutsallarımız olduğu gibi kalsın. Alevilerin kutsal olan Munzur Babadan pirlerimiz, analarımız, cemi, civat bağlamışlar. Munzur da darda durmuşlar, kurban adamışlar. Canlar gelin kutsalımız olan Munzur Baba’ya sahip çıkalım, bir çerağ yakalım birer çırağ olalım. Ya Munzur Baba Te hevsa ya Munzur baba tu heye. Munzur Baba’ya aşkı niyaz olsun” ifadelerini kulllandı.

Cebrail ARSLAN/ANKARA

 

 

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak