PİRHA- HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’de bulunan Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansörü meclis gündemine taşıdı. Turan, “İnsan yaşamını kolaylaştıracağı iddiasıyla yapılan Cennet ve Cehennem projesinin doğal yaşamın bütünlüğünü bozacağı ortadayken projenin yapılmasının nedenleri nelerdir?” diye sordu.
Mersin’de ‘Cennet-Cehennem obruklarında yürütülen ve iki yıldır sürdürülen asansör ve seyir terası projeleri tamamlandı. Özellikle asansörle ilgili sosyal medyada doğal yapıya aykırı olduğu yönünde tepkiler yükselirken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması için soru önergesi verdi.
“CENNET-CEHENNEM ÖRENYERİ VE ASTIM MAĞARASI 1. DERECE ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI”
Soru önergesinde “Mersin-Silifke yolu üzerinde Narlıkuyu Mahallesi yakınlarında bulunan Cennet-Cehennem çöküklerinin, yıllık ortalama 60-70 bin kişi tarafından ziyaret edildiğine dikkat çeken Turan, şunları dile getirdi:
“Cennet-Cehennem, birçok insanın ziyaret ettiği bir turizm bölgesi. Geçtiğimiz günlerde Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle başlayan çalışmalar sona erdi. 462 basamakla inilen doğa harikası “Cennet” obruğuna artık asansör ile inilip çıkılacak. 75 metre derinlikteki “Cennet” olarak adlandırılan obruğa asansör; 130 metre derinlikteki “Cehennem” isimli alana da cam seyir terası yapıldı. Ancak Mersinliler ve uzmanlar projeye tepki göstererek, doğal yollarla oluşmuş, tarihi ve turistik mağaraya merdivenle inilmesi gerektiğini, asansör yapılarak mağaranın anlamının bozulduğunu ve doğaya müdahale edildiği yönünde görüş bildirmektedir. Bunun yanında Mersin İli, Silifke İlçesi, Hasanaliler Mahallesi’nde bulunan Cennet-Cehennem Örenyeri ve Astım Mağarası 1. derece arkeolojik ve doğal SİT alanı ve 3. Derece arkeolojik SİT alanıdır.”
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Mehmet Nuri Ersoy’un cevaplaması için şu soruları sordu:
-Toplamda 10 milyon lira olan Cennet ve Cehennem projesinde asansör ve seyir terası haricinde başka hangi alanlarda harcama yapılmıştır?
-Cennet ve Cehennem obruklarına yapılan asansörün maliyeti ne kadardır?
-Cennet ve Cehennem obrukları projesi için ihale süreci nasıl işlemiştir? İhale ne zaman hangi şirketlerin katılımıyla gerçekleşmiştir? İhaleyi hangi şirket hangi şartlarla kazanmıştır?
-Proje yapılırken obrukların tarihi ve doğal dokusunun korunması amacıyla hangi kurumlarla iş birliği yapılmıştır?
-Hangi kurum ve kurullar projenin onaylanmasına izin vermiştir? Bu izinler nelerdir?
-Tarihi Cennet ve Cehennem obrukları üzerine asansör dikilerek doğal yapının bozulması karşısında Bakanlığınız herhangi bir inceleme yapacak mıdır? Yapılacaksa bu çalışmalar nelerdir?
-Mersin’de gerçekleştirilen turizm projelerinde Mersinlilerin görüşlerine dair bir kamuoyu araştırmanız var mıdır? Varsa araştırmanın sonuçları nelerdir? Böyle bir araştırma yoksa Mersinlilerin görüşlerine başvurulmamasının sebebi nedir?
-İnsan yaşamını kolaylaştıracağı iddiasıyla yapılan Cennet ve Cehennem projesinin doğal yaşamın bütünlüğünü bozacağı ortadayken projenin yapılmasının nedenleri nelerdir?
Diren KESER/MERSİN
Yoruma kapalı.