PİRHA – SES Dersim Şubesi, yaptığı açıklamada “Bakanlığın gündelik ve hesapsız adımlarının sonuçlarını salgın süresince sağlık emekçileri her gün acı bir şekilde yaşıyorlar” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi, Covid-19 salgın sürecinde yaşananlara dair açıklamalarda bulundu.
Açıklamada, “COVİD-19 salgını ile mücadelede bir buçuk ayı geride bırakmış bulunmaktayız. İçerisinde bulunduğumuz günlerin yeni bulaş riskinin oluşmaması için kritik günler olduğu tüm kesimler tarafından açıkça belirtilmesine rağmen, ne yazık ki halkımızın hala sokaklarda ve sosyal mesafeyi korumadan maskesiz toplu dolaştıklarını görmekteyiz. Biz Sağlık ve Emek Örgütleri olarak bu süreçte halkımızdan isteğimiz temel ihtiyaçlar ve mecburi haller dışında dışarıya çıkmamaları, sosyal mesafeye dikkat etmeleridir. Yıllarca acılarla ,zulümlerle ve ölümlerle yoğrulmuş coğrafyamızda daha fazla gözyaşı görmek istemiyoruz. Halkımız “Evde kal” çağrısı yapıyoruz. Çünkü bu salgına karşı; kendimizi, sevdiklerimizi ve halkımızı korumanın başka bir yolu yok” denildi.
“MASKE SORUNU HALA ÇÖZÜLEMEDİ”
Süreçte esnafın yaşadığı soruna değinilen açıklamada, maske sorununun hala çözülmemesine tepki gösterildi.
Sağlık Bakanlığı’nın 23 Mart tarihinde yaptığı açıklamada üç ay süresince sağlık emekçilerine döner sermaye ödemelerinin tavandan yapılacağını duyurması üzerine, “Sendika olarak o dönemde “sağlık emekçilerinin salgınla mücadelesini performansla ölçemezsiniz” demiş, döner sermaye ek ödemelerinin şu haliyle özellikle hekim dışı sağlık emekçileri için ya hiç olmadığını ya da komik miktarlarda olduğunu hatırlatmış, ödemelerin tavandan yapılmasının meslekler arasındaki farkı kapatmayacağı gibi reelde alınan ücret anlamında da kayda değer bir değişikliğe sebep olmayacağını dile getirmiştik” ifadeleri yer aldı.
Açıklama şöyle devam etti:
“Döner sermaye sistemi baz alınarak yapılan bu uygulamada diğer tüm sağlık emekçileriyle aynı risklere maruz kalan taşeron çalışanların, 4D kadrosunda çalışanların ve aile hekimliği birimlerinde çalışanların yararlanamadığına, bu durumun yarattığı haksızlığa dikkat çekmiştik.
“EŞİT ŞARTLARDA VERİLMİŞ HAK İSTİYORUZ”
Bakanlığın gündelik ve hesapsız adımlarının sonuçlarını salgın süresince hayatlarını ortaya koyarak mücadele etmekte olan sağlık emekçileri her gün acı bir şekilde yaşıyorlar. Tavandan performans ödemesi vaadiyle yaratılan beklentinin sonuçları ortaya çıkmış durumdadır. Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına hatta kimi sağlık meslek gruplarında hastalığa yakalanan sayısı daha fazla olmasına rağmen Bakanlığın yanlış adımı sonucu ekibin üyeleri arasında 16 kata varan farklı ödemeler olduğu gibi aile hekimliği alanında ise hiçbir ek ödeme artışı olmamıştır. Birleştirmek gereken bir süreçte emek yapan sisteminiz ile olmaz, eşit şartlarda verilmiş hak istiyoruz.
“SAĞLIK EMEKÇİLERİNE ÇİFT MAAŞ ÖDEMESİ YAPILMALIDIR”
Bu durum canlarını ortaya koyarak mesleklerini icra eden sağlık emekçileri arasında huzursuzluğa, ekibin parçaları arasında hoşnutsuzluğa ve meslek gruplarının birbirine karşı olumsuz duygular geliştirmesine neden olmaktadır. Bu hatadan derhal vazgeçilmeli, salgın süresince tüm sağlık kurumlarında ayrımsız olarak tüm emekçilere çift maaş ödemesi yapılmalıdır.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.