Alevi Haber Ajansi

Fotoğraf sanatçısı Abalı: İşçileri, emekçileri fotoğraflayarak, tarihe not düşüyorum-VİDEO

PİRHA- Fotoğraf sanatçısı Ali Osman Abalı, koronavirüs salgınının sokağa yansımasını çekti. ‘Evde Kal’ çağrılarının yoksulları teyet geçtiğini belirten Abalı “İşçi, kağıt toplayıcısı, ev işçileri, seyyar satıcılar sokakta ve işyerlerinde. Çünkü evde kaldıkları zaman yiyecek ekmek bulamayacaklar. Bende onların zamansız ve mekansız yaşamlarına ortak oldum” dedi.

Haberin videosu

Koronavirüs salgını dünyadaki etkisini sürdürmeye devam ediyor. Salgından korunmanın başlıca koşulu ise fiziksel mesafeyi korumak. Yetkililer aylardır ‘evde kal’ çağrıları yaparken ve fiziksel mesafeyi koruyun derken, çalışmak zorunda kalan milyonlarca işçi ve emekçi ise salgın tehdidine karşı çalışmak zorunda kalıyor.

Fotoğraf sanatçısı Ali Osman Abalı da çalışmak zorunda kalanları fotoğraflıyor. PİRHA’ya konuşan Abalı, bu süreçte her alan gibi sanatında etkilendiğini belirterek, “İnsanların barınma ve yemeğe ihtiyaç duyduğu bir zamanda sanata duyulan ihtiyacın öteleniyor. Bu da doğaldır belki ama sanat da ihtiyaçlar listesinde en önde olması gerekenlerden biridir çünkü yeme içme ihtiyacı kadar insanları bilinçlendirir, hüzünlendirir, bulutların üstüne çıkartır” dedi.

“AYNI GEMİDE DEĞİLİZ”

İçinde bulunulan sürecin atlatılıp güzel günler görüleceğini vurgulayan Abalı, sokakta gördüklerine ilişkin şunları belirtti:

“Uzun zamandır sokaklarda fotoğraf çekiyorum. Pandemi öncesi ve sonrasını kıyaslayacak ciddi bir arşive sahibim. Tekil ve çoğul fotoğraflar oluyor bunlar. Çeşitli sınıf ve zümreleri fotoğraflarını siyah beyaz oluşturmaya çalışıyorum. Fotoğraf makinemle, ezilen halkların, yoksul bireylerin, lgbti bireylerin yanında, onların sesi, gözü, kulağı olarak onların görülmeyen yanlarını göstermeye, anlatmaya çalışıyorum. Çektiğim çeşitli sınıf ve zümreler, fabrika işçileri, temizlik işçileri kağıt toplayıcısı gençler, çocuklar, ev temizliğine giden kadınlar, yoksun insanlar sokakta. Korunaklı alanlarından herkes evine kapanmış ama kağıt toplayıcısı çocuklar hala dışarıda, işçi sınıfı yine aynı şekilde, fabrika işçileri sabahları servis bekliyor, akşamlar iş dönüşünde serviste dönüyor. Sosyal mesafeyi korudukları yok. Herkes “aynı gemideyiz” gibi bir laf ediyor. Asla öyle bir şey yok. İşçi sınıfı hala dışarıda, çöp toplayan çocuklar, temizlikçi kadınlar, fabrikalarda çalışan işçiler işlerine gidip geliyorlar. Bakkallar, marketler açık. Bu durum bizim aynı gemide olmadığımızı gösteriyor.”

“MEKANSIZ VE ZAMANSIZ FOTOĞRAFLAR ÇEKİYORUM”

Ağırlıklı olarak siyah beyaz fotoğraflar halinde çalışma yaptığını söyleyen Abalı, “Çocuk ve kadın ağırlık fotoğraflar çalışıyorum. Çalıştığım sınıfı fotoğraflarken daha çok mekansız ve zamansız fotoğraflamaya çalışıyorum. Çünkü mekanın ve zamanın hiçbir önemi yok.  Onları daha fazla dramatize etmeye gerek yok. Bir derdim var, fotoğraflarla derdimi anlatmaya çalışıyorum. Pandemi döneminde de o yüzden sokaktayım. Hemen hemen her gün çıkıp fotoğraf çekiyorum” dedi.

Abalı, 2013 yılında yaşamını yitiren tiyatro sanatçısı Erhan Sönmez ile ilgili  ‘Ne Güzel Gülerdin Sen Çocuk’ adlı bir belgesel yaptığını da belirterek, “Gülmeye ve umut etmeye ihtiyacımızın olduğu bir dönemde izlenebilir” dedi.

aliosmanabali.com

Diren KESER/MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak