PİRHA- HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid-19 pandemisi sebebiyle sınırlar kapatılırken tarımda dışa bağımlılığın sonucu olarak da Türkiye’yi bekleyen olası en büyük tehlikenin kıtlık olduğuna dikkat çekti. Turan, “Bu nedenle virüsle mücadele kadar, gıda üretimi ve üretimde rol alan çiftçi ve emekçilerin koşulları da bir o kadar önemlidir” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Covid-19 pandemisi sebebiyle Türkiye’de yaşanabilecek kıtlık meselesini ve konuyla ilgili mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı ve Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Turan önergesinde, “Türkiye tarımda, ithalata dayalı politikaları yıllardır uygulamaktadır. Covid-19 salgınıyla birlikte ülkeler tarımsal ürün ihracatını askıya almış, sınırlarını kapatmıştır. Dolayısıyla Türkiye’de tarımsal üretim, gıda tedarik zinciri de tehlike altına girmiştir. Yurttaşlar önümüzdeki süreçte kıtlıkla karşı karşıya kalabilecektir. Bununla birlikte tarlada çalışan mevsimlik tarım işçilerinin kronik haline gelen ekonomi, sağlık, barınma, çalışma koşulları, gibi sorunlarına koronavirüs salgını da eklenmiştir. Salgının işçilerin hayatını tehdit etmesi, kırsalda yayılmasıyla işçiler çalışamayacak, tarımsal üretim de sekteye uğrayacaktır ve tüketiciler gıda bulamayacaktır” dedi.
“BİR AN ÖNCE MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI”
Önergenin gerekçe kısmında ise şu ifadeler yer aldı:
Pandemi sürecinde sınırlar kapatılırken tarımda dışa bağımlılığın sonucu olarak da bizi bekleyen olası en büyük tehlikenin kıtlık olduğuna dikkat çeken Turan, şunları belirtti:
“Yetersiz ve sağlıksız yaşam koşulları, Covid-19 salgınıyla birlikte düşünüldüğünde işçilerin ölümüne neden olabilecektir. Zaman kaybetmeden mevsimlik tarım işçilerin koşullarının iyileştirilmesine yönelik önlemler alınması gerekmektedir. Tarlada “fiziksel mesafeyi” korumak kolay görünse de çiftçinin, mevsimlik işçilerin, kırsalda yaşayan, çalışan insanların sağlık ve yaşam koşullarının hiç de kolay olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle virüsle mücadele kadar, gıda üretimi ve üretimde rol alan çiftçi ve emekçilerin koşulları da bir o kadar önemlidir. Çünkü kırsalda virüs yayılırsa o zaman tehlikenin boyutları çok daha büyüyecektir. Tarlalardan ürün toplanamayacağı için tüketiciler de gıdaya ulaşmayacaktır. Kıtlık da düşünüldüğünde birbirini izleyen felaketler ardı sıra gelecektir. Konuyla ilgili gerekli tedbirlerin bir an önce alınması amacıyla bir meclis araştırma komisyonun kurulması elzemdir.”
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.