Alevi Haber Ajansi

HDP’li Hatimoğulları: 6284 sayılı Kanun pandemi koşullarında daha da etkin uygulanmalıdır

PİRHA- HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM), kadına yönelik artan erkek şiddetinin önlenmesi için yükümlü olunan İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’nun etkin bir biçimde uygulanması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs salgını ile birlikte kadına yönelik erkek şiddetinin arttığına dair veriler paylaşılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Pandemiye önlem olarak evlerde kalınması çağrılarının yapıldığı bu günlerde, kadınların ev içinde şiddet yaşama riski artmakta ve şiddete uğradığında ise alabileceği destekler kısıtlanmakta, sığınaklar kapatılmakta; kadın sığınaklarına yapılan başvurular, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında eve gönderilen personelleri ve kurumun doluluk oranı gerekçe gösterilerek durdurulmaktadır” diyerek Meclis’e araştırma önergesi verdi.

“Küresel salgının da tetiklemesi ile daha da artan erkek şiddetine karşı Türkiye’de gerekli önlemlerin alınması, mevcut şiddet vakalarından kadınların korunması için acil politikaların geliştirilmesi gerekirken maalesef Türkiye’de aksi pratikler uygulanmaktadır” diyen Hatimoğulları, araştırma önergesinin gerekçesini şöyle belirtti:

“30 Mart 2020 tarihinde HSYK’nın aldığı “6284 sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine” ilişkin tedbir kararı, daha fazla muğlaklığa ve endişeye neden olmuştur. Kadınlar, şiddet uygulayanı evden uzaklaştırma gibi önleyici tedbir kararlarını almakta normal zamanlarda bile zorlanmakta iken HSYK bu tedbir ile önleyici tedbir kararları vermekten, bunları uygulamaktan imtina eden kamu personeline gerekçe sunmuştur. Alınan tedbir, erkek şiddetini teşvik edeceği gibi kadınların yasal mekanizmalara başvurma çabalarına karşı da caydırıcı bir etki oluşturacaktır.”

“BARINMA TALEBİ OLAN KADINLAR KABUL EDİLMİYOR”

Basına kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine bağlı kadın sığınma evlerinin, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında eve gönderilen personelleri ve kurumun doluluk oranı gerekçe gösterilerek başvuru almayı durdurduğu bilgisinin kamuoyuna yansıdığına işaret eden Hatimoğulları “Gelen başvurular ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)’e yönlendirilmekte ve doluluk oranının üstüne çıkan ŞÖNİM ise, sadece can güvenliği olmadığını belirten kadınların başvurularını kabul ettiklerini, barınma talebiyle gelen başvuruları ise kabul edemediklerini belirtmiştir.

Adana’da tarafıma yerelden gelen bilgilere göre ise; Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü (ASPİM)’ne bağlı üç sığınaktan birisi bu süreçte kapatılmıştır. Şu anda barınma talebiyle gelen ve 6284 Sayılı Kanuna göre tedbiri bulunmayanlar kabul edilmemekte, kabulü sağlananlar ise sadece şiddete maruz kalması nedeniyle tedbir kararı bulunanlardır.” Dedi.

“KADINLARIN DOĞRUDAN YAŞAMLARINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURACAK POLİTİKALAR ÜRETİLMELİDİR”

Kadın örgütleri, salgın tehdidi ve önlemlerin başladığı günden bu yana kadınların adalete erişimde engellerle karşılaştığını, ihtiyaç duydukları desteğe ulaşmadıklarına dikkat çeken Hatimoğulları, şunları kaydetti:

“Kadınların haklarına yönelik gerekli bilgilendirmeler yapılmadığından kadınlar bu pandemi süresince 6284 sayılı Kanun kapsamındaki, koruyucu ve önleyici tedbirlerin uygulamada olmadığı algısına kapılabilmektedir. Özellikle adli süreçlerin ertelenmesi, bu algıyı güçlendirmekte; ŞÖNİM’lerin durumu, 183 Sosyal Destek Hattına ulaşmakta yaşanan zorluklar ve buralarda çalışanların, kolluk personelinin dahi adliyelerde kadınların başvuru yapabilecekleri bir merci olup olmadığı konusunda bilgiye sahip olmamaları da şiddete uğrayan kadınların çaresiz bırakıldığını göstermektedir.

Kadınların doğrudan yaşamlarının tehlikede olduğu ve iş yüklerinin kat be kat arttığı bu süreçte salgınla mücadele kapsamında kadınların mevcut durumunu göz önünde bulundurarak politikalar üretilmelidir. Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi ve yükümlü olunan uluslararası anlaşmaların yanı sıra 6284 sayılı Kanunun pandemi koşullarında daha da etkin uygulanması, sığınak ve acil barınma ihtiyaçları için kapasite artırılması, bu mekanlarda salgına ilişkin sağlık önlemlerinin alınması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.”

PİRHA/ANKARA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak