PİRHA – Koronavirüs salgınında bilim kurulunun önerilerinin siyasi bir süzgeçten geçmeden doğrudan gecikmezsiniz uygulamaya konulması gerektiğini söyleyen CHP’li Dr. Ali Şeker, “erken izolasyon alınmadıkça daha çok can kaybı daha çok ekonomik kayıp daha çok insanın hastalanması söz konusu olacak onun için önce insan hayatını önemsemeliyiz” dedi.
Haberin Videosu
Koronavirüs salgını tüm dünyayı ve Türkiye’yi etkisi altına aldı. Türkiye’de toplamda 47.029 vakka tespit edilirken hayatını kaybedenlerin sayısı ise 1006 oldu. Dün akşam saatlerinde hafta sonu için ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla birlikte market ve fırınların önünde oluşan kuyruklar Bilim kurulu dahil bir çok doktorun endişesini arttırdı.
“VAKA SAYISI GÖRÜNDÜĞÜNDEN DE ÇOK”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker de koronavirüs salgınından korunmanın en iyi yolunun sosyal izolasyon olduğunun altını çizdi.
Koronavirüs hastalığının Türkiye’de ilk olarak 11 Mart tarihinde teyit edildiğini hatırlatan Şeker, Türkiye’de en son açıklanan koronavirüs vaka sayılarına değinerek, “Türkiye’de bugün 47 029 koronavirüs testi pozitif çıkmış hasta var ve 1006 insanımızı maalesef kaybettik bu süreçte. Bunlar testi pozitif çıkanlar. Biz biliyoruz ki testlerin hepsi pozitif çıkmıyor hastalık olduğu halde tomografide bulgusu olduğu halde hastaların testi pozitif çıkmaya biliyor ve yaklaşık yüzde altmışında biz hastalığın PCR testinde teyit edildiğini biliyoruz. Yani bunların üzerine yaklaşık bir bu kadar daha eklemek gerekiyor gerçek vakalara ulaşabilmek için”diye konuştu.
Koronavirüs salgınında yapılması gerekenler erkenden yapılmış olsaydı vaka sayısında da azalma olacağını vurgulayan Şeker, Bilim kurulunun önerilerinin siyasi bir süzgeçten geçirilmeden gecikmeksizin doğrudan uygulanması gerektiğini belirtti.
Şeker, çünkü gecikmelerin bizlere hastalık sayısının artması şeklinde yansıyacağının altını çizdi.
“ZORUNLU İŞ KOLLARI HARİÇ İNSANLAR ÇALIŞTIRILMAMALI”
Koronavirüs salgınını ayakta geçirenlerinde olduğunu belirten Şeker, zorunlu iş kolları hariç hiçbir yerde insanların çalıştırılmaması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Bizim yaşadığımız bu salgındaki 50 bine yaklaşan vakanın üzerine 30-40 bin vakanın daha olduğunu öngörmek gerekiyor. Böyle olunca bunlar hastalık belirtisi veren ve hastaneye başvuran hastalar önemli ölçüde. Bizim bir de ayakta geçirip hiç farkında olmayanlar var ve bu toplumda gayet yaygın ve bu yaygın olanlar maalesef çalışmak zorunda kalan insanlar aracılığıyla toplu taşıma aracılığıyla fabrikalar aracılığıyla AVM’ler aracılığıyla madenlerde, tersanelerde, inşaatlarda çalışanlar aracılığıyla hem çalışanlar kendi arasında bulaştırıyor hem çalışanlar ailelerine götürüp oradan da mahallelerde birbirlerini bulaştırmaya devam ediyorlar. Bunun için zorunlu iş kolları hariç hiçbir yerde insanlar çalışmamalı temas ortamları ortadan kaldırılmalı.”
“EN ÖNEMLİ ŞEY TEMASI ENGELLEMEK”
Virüsün canlıdan canlıya bulaştığını söyleyen Şeker, “Bu hastalık nasıl bulaşıyor canlıdan canlıya bulaşabiliyor. Bir süre virüs dışarıda kaldığında canlılığını yani bütünlüğünü devam ettirebildiği için bir başkası onu aldığında bir hücre ile oluşturduğunda yani ağzına götürdüğünde gözüne götürdüğünde ya da karşılıklı konuşan iki kişi ortaya saçılan damlacıkları nefesleriyle içeri çektiklerinde burnunda ağzına girdiğinde o virüs o hücrelerde kendini çoğaltacak bir ortam buluyor. Yani bu canlıdan canlıya bulaştığı için canlıların bir araya gelmemesi gerekiyor. En önemli şey bu teması engellemek.”
“ÖNCELİĞİMİZ İNSAN HAYATI OLMALI”
Hayati önemi olmayan hiçbir işletmenin açık olmaması gerektiğini kaydeden Şeker, çalışan işçilere ücretli izin verilmesi gerektiğini ve bununda kamu bütçesinden karşılanması gerektiğini belirtti. Şeker, “bu önlemler virüsün yayılmasını kesebilir ve bu artışı durdurabilir. Aksi takdirde bu hastalık çok daha geniş kitlelere yayıldığında özellikle ileri yaşlardaki ve kronik hastalığı olanların çok büyük bir risk altına girdiği bir sürece hep beraber yaşıyoruz daha da yaşamaya devam edeceğiz. Üretim devam etsin ekonomimiz iyi olsun gibi düşünce var kabul edilebilecek bir düşünce değil erkenden izolasyon ciddi bir şekilde alınmadıkça daha çok can kaybı daha çok ekonomik kayıp daha çok insanın hastalanması söz konusu olacak onun için önce insan hayatını önemsemeliyiz” diye konuştu. PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.