PİRHA – DİSK Devrimci Sağlık İş Sendikası MYK üyesi hasta bakıcı Cumali Bolat, salgın sürecinde sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına ilişkin PİRHA’ya konuştu. Bolat, “Bizler hastanelerde risk altında çalışıyoruz. Gerekli önlemlerin derhal alınması gerekiyor” dedi.
DİSK Devrimci Sağlık İş Sendikası MYK üyesi Cumali Bolat, salgın sürecinde sağlık emekçilerinin koşullarına ilişkin PİRHA’ya konuştu.
Adana Balcalı Hastanesi’nde Covid 2 servisinde hasta bakıcı olarak çalışan Bolat, sağlıkçıların Covid-19 mücadelesinde yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesinin psikolojik olduğuna dikkat çekti.
Bolat, “Biliyorsunuz insanlar evinden çıkmaya korkarken sağlıkçılar bu virüsle en ön saflarda mücadele ediyorlar. Biz de sağlıkçılar olarak tabi ki mücadele edeceğiz, bu konuda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.
“MEMURLARA YAPILAN İYİLEŞTİRME SAĞLIK EMEKÇİLERİNE DE YAPILMALI”
Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde virüsle mücadele kapsamında memurlara ekonomik düzenleme yaptığını hatırlatan Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Sağlık memurlarının ek göstergelerinde %100 üzerinden bir iyileşme ve buna göre ödeme yapılacağı bildirdi. Bu sağlık emekçilerini maddi olarak mutlu etti. Biliyorsun sağlık bir bütün düşünüldüğüne bir ekip işi. Bizler hastanelerde çalışan taşerondan kadroya geçirilen 4/D’li sağlık emekçileriyiz. 4/D’li çalışan sağlık emekçileri içerisinde hemşire, hasta bakıcı, güvenlik görevlisi, temizlik personeli, tıbbi sekreterler, destek hizmetleri olarak bu işleri yapıyoruz. Bu işleri yaparken kendimden örnek vermek istiyorum. Hasta bakıcısı, hastanede Covid 2 servisinde çalışıyorum. Hasta acilden geldiğinde onu ilk karşılayan hasta bakıcı, servise hasta bakıcı çıkartıyor, filmlerine, röntgenlerine kadar her türlü işinde hasta bakıcı olarak bizler eşlik ediyoruz. Ameliyatından yatacağı odanın ayarlanmasına yatağına götürülmesine kadar biz hasta bakıcılar bakıyor. Temizlik görevlisi arkadaşımız, Covid servisinde hastanın yatacağı yerleri, yatağını, odasını temizliyor. Yani bizler bu Covid -19 mücadelesinde risk altındayız. Onun için morale ihtiyacımız var. Halkımız yürütmüş olduğumuz Covid-19 mücadelesinde bizi alkışladı çok mutlu olduk. Ama sağlık bir bütündür temizlikçisinden, hekiminden, hemşiresinden, hasta bakıcısından, radyoloji teknisyenine, işçisi ile memuru ile sağlık hizmetini yürütüyoruz.”
“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TAMAMEN TOPLUMDAN İZOLE EDİLMESİ GEREKİR”
Bolat, Sağlık Bakanlığı’nın memurlara yaptığı ödemelerden 4/D’li sağlık emekçilerinin de yararlanması çağrısı yaptı. Risk altında olduklarını hatırlatan Bolat, “Bu düzenlemenin 4/D’li işçilere uygulanmaması zaten moralimizi bozdu. Bizler hastanede bulaşmadan kaynaklı risk altında çalışıyoruz. Zaten uygulamadan kaynaklı olarak izolasyon yok” dedi.
Hastanede tam bir izolasyonun olmadığına da değinen Bolat, eve giderken, otobüste, apartmanda ve evde bu hastalığı bulaştırma riski olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Oysa ki olması gereken şu: Ben Covid servisinde çalışıyor isem beni 15-20 gün ya da 1 ay izole edebilecekleri bir yer ayarlamaları gerekir. ‘Seni 1 ay boyunca ailenden ve toplumdan izole edeceğiz, sen 1 ay çalıştıktan sonra senin testini yapacağız, negatif çıkarsa sana 15 gün izin vereceğiz’ demeleri lazım. Ardından da ikinci ekibin çalışması lazım. Bunu yapmıyorlar, bizi serbest bırakıyorlar. Bunu Çukurova Üniversitesi Balcalı için söylüyorum. Bir otel ayarladılar yalnız orada yemek ücreti 20 TL, kahvaltı 12 TL günlük toplam 32 TL. Biz asgari ücretle çalışan insanlarız. Yani ben 32 TL’yi günlük oraya verdiğimde evde çoluk, çocuğum aç kalacak. Elektrik faturam, doğal gaz faturam, telefon faturam, su faturam, mutfak masraflarını karşılayamayacak duruma geleceğimden kaynaklı ilk başta ismimi yazdırmıştım yemek ücretini duymadan önce daha sonra vazgeçmek zorunda kaldım. 32 TL yemek ücreti ödeyemeyeceğimizden dolayı bizler burada risk altında çalışıyoruz. Bizi serbest bırakıyorlar. Henüz bize de test yapılmış değil. Bulaşma ve risk açısından en ön saflardayız.”
Sağlıkçılara psikolojik desteğin de olması gerektiğinin altını çizen Cumali Bolat, sokağa çıkma denildiğini ancak gerekli önlemlerin alınmadığına da dikkat çekti.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.