PİRHA – HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, koronavirüs salgını ile mücadelede hangi çalışmaların yapıldığını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, koronavirüs salgınına karşı bakanlık ve yetkili kurumlar tarafından hangi çalışmaların yapıldğını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sordu.
Aydemir, Meclis’e sunduğu önergede, “Ülkemize de sıçrayan Covid-19 pandemisinin, bir an önce kontrol altına alınması ve can kayıplarının azaltılabilmesi için mümkün olan yüksek güven aralığında, olabildiğince hızlı ve çok sayıda testin yapılması gerekmektedir. Zira Covid-19 virüsünü taşıyan kişiler hastalık belirtileri göstermeseler dahi bu virüsü, yüzlerce kişiye bulaştırma potansiyeline sahip olduklarından, mümkün olduğunca çok sayıda ve güvenilir testlerin vakit geçirmeksizin yapılması ve hasta ya da taşıyıcı kişilerin derhal toplumdan izole edilmesi en öncelikli konudur” ifadelerine yer verdi.
Aydemir, Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
1- “Salgın kapımızda iken neden sadece iki merkezde test uyguladınız, tüm Türkiye genelinde uygulanmamasının sebepleri nelerdir?
2- Türkiye genelinde bu kadar az test uygulamasının nedeni Covid-19 hızlı tarama kit eksikliği midir, bu çalışmayı yapacak biyolog eksikliği midir? Neden kamuda, farklı farklı alanlarda, özel sektörde çalışanları veya binlerce işsiz biyoloğu göreve çağırmadınız?
3- Hastanelerde laboratuvar hizmetlerinde toplam biyolog sayısı kaçtır? 18 bin sağlık çalışanı içinde sadece beş biyoloğa mı ihtiyaç var?
4- 5000 gönüllü biyolog göreve hazır olduklarını deklare ettiler. Bu konuda nasıl bir çalışma yaptınız, ne kadarını göreve çağırdınız? İktidara geldiğiniz günden bu yana kaç biyolog görevlendirmesi yaptınız, biyologların mesleki görev tanımını kaç defa değiştirdiniz ve bu meslekî görev tanımı üzerine yeni bir değişiklik olacak mı? Bu konuda ilgili mesleki derneklerin görüşü alındı mı, bu derneklerin hangi görüşlerine yer verildi, hangilerine verilmedi ve bunun nedeni nedir?
5- Avrupa’daki ve Türkiye’deki oranlar neden bu kadar farklılık içeriyor?
6- Sağlık bakanlığı pandemi başladığından bu yana tedavinin bulunması için ne gibi araştırmalar yapmış-yaptırmış ve bu araştırmalarda hangi disiplinlerden bilim insanları ile çalışmış, biyologların bu bilim insanları içindeki oranı nedir?
7- Türkiye üniversiteleri içerisinde görev yapan biyologların içinde viroloji ve aşı teknolojileri üzerine çalışan bilim insanı var mıdır? Varsa bilim kurulu içerisinden neden bu insanlar yer almamaktadır?
8- Sağlık Bakanlığı bünyesinde yada herhangi bir kamu kurumunda Covid-19 için aşı geliştirmek için bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise bu kurum hangisidir? Aşı geliştirmede ne aşamadadır?”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.