PİRHA- Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilere, Türkiye’nin yurtdışı ülke, kurum ve kuruluşlardan aldığı destek miktarı ve hangi amaçlarla kullanıldığı ile ilgili HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu’nun soru önergesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan yanıt geldi.
HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu Suriye’de yaşanan iç savaştan dolayı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Suriyelilere, Türkiye’nin yurtdışı ülke, kurum ve kuruluşlardan aldığı destek miktarı ve hangi amaçlarla kullanıldığını bir önergeyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sormuştu.
Kenanoğlu soru önergesinde Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtlaması için şu soruları yöneltmişti:
*Türkiye’de yaşayan Suriyelilerle ilgili olarak Türkiye’nin yurt dışı, ülke, kurum ve kuruluşlardan aldığı destek miktarı nedir?
*Alınan bu desteğin ne kadarı hangi amaçlarla harcanmıştır?
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Kenanoğlu’nun soru önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti:
“Ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyelilere yönelik temel uluslararası yardım mekanizması BM Kalkınma Programı (UNDP) ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) işbirliğiyle 2011’den bu yana hazırlanan Bölgesel Mülteci Dayanıklılık Planıdır (3RP). Plan 2011-2014 yılları arasında “Mülteci Müdahale Planı [RRP] adı altında hazırlanmıştır. 3RP, yerlerinden edilmiş Suriyelilere ev sahipliği yapan ülkemiz, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır’a yönelik olup, Suriyelilerin yanısıra ev sahibi toplumlara da insani ve kalkınma yardımları yapılmasını içermektedir.
3RP çerçevesinde tahsis edilen meblağ, koruma, temel ihtiyaçlar, eğitim, sağlık, gıda/tarım ve istihdam/geçim kaynakları olmak üzere altı farklı alanda sahadaki ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. 3RP, aşağıda hakkında bilgi sunulan AB’nin Sığınmacı Mali İmkânı mekanizması kapsamında tahsis edilen fonları da içermektedir. ayrıntılı http://www.3rpsyriacrisis.org/ bağlantıdan 3RP hakkında bilgilere şu ulaşılması mümkündür:
Öte yandan, AB, Sığınmacı Mali İmkânı mekanizması (Facility for Refugees in Turkey- FRIT) çerçevesinde ülkemizdeki Suriyelilere yardımda bulunmaktadır. FRIT, AB ile varılan 18 Mart Mutabakatı bağlamında AB tarafının ülkemizdeki Suriyeliler için kullanılmak üzere tahsis ettiği 3+3 milyar Avro kaynağın aktarılması için kurulmuştur. Ülkemize tahsis edilen ilk 3 milyar Avronun tamamı sözleşmeye bağlanmış, miktarın 2.2 milyar Avrosu AB tarafından serbest bırakılarak yürütücü kuruluşlara aktarılmıştır. FRIT çerçevesinde gerçekleştirilen projeler, kısa tanımları ve aktarılan kaynak miktarına dair tabloya enlargement/sites/near/files/facility_table.pdf bağlantıdan ise bu ulaşılabilir: https://ec.europa.eu/neighbourhood-
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.