Alevi Haber Ajansi

Güler: Dink hakkında “Kesin Öldürülecek” ifadesi kasıtlı değiştirildi

Dink davasının 7. celsesinde dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Güler çapraz sorguda “Dink’in kesin olarak öldürüleceği sözünü değiştirip bize ‘ses getirici eylem’ olarak kasıtlı yazdılar. Metin değiştirilmiş” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın yedinci celsesinin ilk duruşması bugün görüldü. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek, tutuksuz sanıklardan Ogün Samast, Reşat Altay, Ahmet İlhan Güler, Sabri Uzun ve Celalettin Cerrah katıldı.

Duruşmaya, Yasin Hayal, Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı.

Duruşmanın ikinci yarısında dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler’in çapraz sorgusuna devam edildi.

Ahmet İlhan Güler’in sorgusu şöyle,

* Trabzon İstihbarat Şube ile İstihbarat Daire Başkanlığı arasında bir ilişki var. Bizimle [İstanbul İstihbarat Şube] arada bir soğukluk vardı. Destek alamadık, muhatap da bulamadık.

* İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan bu cinayetin arkasında kimler olabileceğine dair şema verdiler ama bu şemayı bize göstermediler Daha sonra bu şemayı Arat Dink’in elinde gördüm. Genel bir şema olduğunu, çalışılması gerektiğini söyledim.

* Açığa alındığımı basından öğrendim. Müfettişler hiç açıklama yapmadan kamuoyunca merhumun faili benmişim gibi kanı oluşturdu. Savcılık soruşturmasına kadar hukuk mücadelesi verdik. Birkaç müfettiş sadece İstanbul’a odaklanmışlar.

“Metin değiştirilmiş”

* Dink’in kesin olarak öldürüleceği sözünü değiştirip bize “ses getirici eylem” olarak kasıtlı yazdılar. Metin değiştirilmiş. [Sanıklardan Muhittin Zenit,Hayal’in Dink’i kesinlikle öldüreceği ifadesini rapora yazdığını ancak raporun Engin Dinç tarafından “ses getirici eylem” olarak değiştirildiğini söylemişti. Dinç ise savunmasında konuyla ilgili “O düzeltmeyi ben yapmadım. Bu iddia ispatlanmalı. Böyle bir emir verdiysem bu emri veren de yapan da suçludur” demişti.]

* Hakimin “Yazının en son kısmında Hayal’in Mcdonald’s’da eylem yaptığı, şahsın Dink’e yönelik söz konusu eylemi yapabilecek bir durumda olduğu bilgisi var. Böyle birinin Ermenilere yönelik kin beslemesiyle de bir eylem yapacağı anlaşılmaz mı?” diye sorusuna:

“Anlaşılır efendim. Bu kişi daha önce eylemi yapmış, yine yapabilir. Ama Hayal’le ilgili bilebileceğimiz bilgi bomba atıp yakalanması. İstanbul özelinde başka hiçbir şey bilme ihtimalim yok.”

“Dink asayiş toplantılarında gündeme gelmedi”

* Savcı’nın “İl asayiş toplantılarında Hrant Dink gündeme gelmedi mi?” sorusuna:

“Gelmedi. Sadece 301 davaları konuşuldu.”

Davaya yarın Güler’in sorgusuyla devam edilecek.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak