Alevi Haber Ajansi

‘2050’ye kadar 2 milyar kişi yaşamını yitirebilir’

Dünyada yaşanan iklim krizine bakarak 20-30 yıl içerisinde su savaşlarının başlayabileceğini dile getiren bilim yazarı Tuna Emre, “En az 2 milyar kişi 2050’de yaşamını yitirebilir” dedi.

Antikapitalistler Platformu, 20 Eylül İklim Grevi’ni değerlendirmek üzere “İklimi Değil Sistemi Değiştir” başlıklı forum düzenledi. Beyoğlu’nda bulunan Anzavur Pasajı’nda gerçekleşen foruma Yokoluş İsyanı’ndan İren Bıçakçı, Anti Kapitalistler Platformu’ndan Özdeş Özbay ve bilim yazarı Tuna Emre katıldı. Forum ilk olarak dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşen iklim grevinden çekilmiş görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterimiyle başladı.

“UZUN VADEDE ÇÖZÜM YOK”

Forumda ilk olarak konuşan Anti Kapitalistler Platformu üyesi Özdeş Özbay, iklim krizine karşı insanların sokağa çıkmasının anlamlı olduğunu vurguladı. Türkiye’de de bu sene 20’den fazla noktada eylemlerin olduğunu belirten Özbay, “Erdoğan’ın iklim grevinden sonra söyledikleri, onun iklim grevinden iklim sorunundan ne kadar bihaber olduğunu gösterdi bize. Küresel ısınmanın ne olduğundan bir haberler. İnsanlığın küresel ısınmayı yenmesi için, harcaması gereken para bankaları kurtarmak için kullanılan paranın yarısı sadece. Kapitalizm küresel ısınmaya bütçe ayırırsak enflasyon ve işsizlik artar diye raporlar hazırlıyor. Kapitalizm sürekli büyüyen bir şey. Sürekli büyüme güdüsü bizi bu hale getirdi. Yaşadığımız krizin sebebi kapitalizmin büyüme güdüsü. Kapitalizm içinde uzun vadede bir çözüm yok” diye konuştu.

“GELENLERİ BİRÇOĞU ÇOCUK”

20 Eylül’de Kadıköy’de yapılan eyleme şehir dışından da birçok kişinin katıldığını dile getiren Yokoluş İsyanı’ndan İren Bıçakçı, eyleme katılanların çoğunun daha çocuk olduğunu vurguladı. Gelen çocuklarının çoğunun birbirini tanımadığını dile getiren Bıçakçı, “Oraya gelenlerin hepsi bireysel olarak kendi kaygılarıyla gelmişlerdi. Aileleri de onların bu isteğine destek olmaları için gitmişlerdi. Çocuklar ulaşabildiği her yere ulaşmaya çalışıyordu. 10 STK ve hareket olarak başladık. Kendimizi geri planda tuttuk. İklim krizini tanıtmaya çalışarak 20 Eylül’ü örgütledik. Çocuklar yetişkinlerin desteğini almaktan çok mutlu olmuşlardı. Yeni kuşağın bir talebi var ve bu çok haklı bir talep çünkü bunların sorumlusu biz ve bizim tüketim alışkanlıklarımız” ifadelerini kullandı.

“EN ACİL SORUN”

Bilim yazarı Tuna Emre ise,  defalarca iklim ve gıda krizi gibi konularda yazılar yazdığını ve dünyanın birçok afet yaşadığını söyleyerek, “Böyle bir sorun varken daha büyük ne olabilir. Bundan daha büyük ve daha çok konuşulması gereken başka bir konu yok. Bu insanlığın en acil sorunudur. Artık anormal hava olayı diye nitelendirdiğimiz hava olaylarını normal olarak tabir etmemiz lazım” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR ŞEY”

15-20 yıl içinde su savaşlarının başlayabileceğini belirten Emre, “2030 yılında iki buçuk dereceyi görebiliriz. Dinozorların başına gelenler bizim de başımıza gelebilir. Bu insanlığın bir sınavı. Bu sınavı geçmek çok kolay. Fosil yakıtları kısarak bile başarabiliriz. Ama küresel işbirliği gerekiyor zor kısım bu. Isınma 2 dereceye çıkarsa okyanuslar daha az karbondioksit emecek. Yağmur ormanlarının yüzde 40’ı ölebilir. Ve bu çok kısa zamanda olacak. Eğer ki ısınma 3’ü bulursa geri dönmemiz çok zor. 3’e yükselirse en fazla 1 milyar insan yaşayabilir. Antarktika’da deniz buzunun erimesini hiç kimse beklemiyordu. Antarktika’da da deniz buzu erimeye başladı. En az 2 milyar kişi 2050’de ortadan kalkmış olacak. Bir buçuk derecede kalmayı başarabilsek bile resiflerin çoğu yok olacak ve bu geri dönüşü olmayacak bir şey” şeklinde konuştu.

Forum soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

(Kaynak: MA)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak