PİRHA – Erzincanlı bakırcılık mesleği ustaların azlığı, çırakların yetişememesi ve gelişen teknoloji ile birlikte yok olmaya yüz tutuyor.
Bir zamanlar bakırcı çarşısı ile meşhur olan Erzincan’da bakırcılık mesleği son zamanlarda yok olmakla karşı karşıya. Bakır ustalarının azlığı, çırakların yetişememesi ve gelişen teknoloji ile beraber el emeğinin pahalı bulunup rağbet gösterilmemesi nedenlerinden dolayı bakırcılık mesleği zor günler geçiriyor.
Bir zamanlar 47 bakır atölyesinin bulunduğu Erzincan kent merkezinde bu sayı şu anda ise 7’ye düşmüş durumda. Erzincan’da bir zamanlar bakır haddenesi olduğunu hatırlatan bakır ustaları, şimdi ise bakırın Maraş’tan alındığına dikkat çekerek maliyet açısından bu durumun çok zorlayıcı olduğunu ifade ediyorlar.
“BAKIRCILIK MESLEĞİ ÖLMEK ÜZERE”
Erzincan’daki en genç bakır ustası olan 40 yaşındaki Murat Karadağ küçük yaşlarda başladığı işini severek yaptığını söylüyor. Bakırcılık mesleğinin bitme ile yüz yüze kaldığını hatırlatan Karadağ, devletin bu mesleğe sahip çıkması çağrısında bulunarak şunları vurguluyor:
“Bakır’ı Maraş’tan alıyoruz buda bize ek maliyete neden oluyor. Önceden Erzincan’da bakır haddanesi vardı. Buda kapandığı için Maraş’tan almak zorunda kalıyoruz ve bu da maliyeti arttırıyor. Bakırcılık mesleği ölmek üzere. İsteriz ki bu meslek bitmesin çünkü mesleğimizi seviyoruz. Erzincan’ın yarısı bu iş ile geçimini sağlıyordu. 3 bin insan bu işle geçiniyordu, 47 atölyeden 7 tane atölye kaldı. Bu mesleğin bitmesini istemiyorum. Çocuğum 13 yaşında hafta sonları buraya getiriyorum bu mesleği öğrenmesi için. Devlet de halk da bu mesleğin ölmemesi için bize destek versin.”
PİRHA/ERZİNCAN
Yoruma kapalı.