Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan rapor, Avrupa Parlamentosu’nda oylandı. Rapor, 370 “evet” oyuyla kabul edildi.
Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor 370’e karşı 109 oyla kabul edildi.
RAPORDA NE VAR?
Rapor, Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısı yapıyor. Bu çağrıya gerekçe olarak özetle, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğündeki gerileme gösteriliyor; bu durumun, AB üyeliğine adaylık ile çeliştiği vurgulanıyor.
PİRİ: İNSAN HAKLARI İÇİN DAHA FAZLA ŞEY YAPILMALI
Raporu, parlamentonun Türkiye raportörü Kati Piri hazırladı. Piri, oylama sürecinden önce yaptığı basın toplantısında, Türkiye ile müzakere sürecinin tamamen durdurulmasının değil, askıya alınmasının önerildiğinin altını çizdi. Piri, Avrupalı liderlerin Gümrük Birliği, ticaret ve fonlar gibi araçları kullanarak Türkiye’ye insan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi amacıyla baskı yapma çağrısında da bulundu.
İLK KEZ ASKIYA ALMA ÇAĞRISI
Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. Bununla birlikte, parlamento oylaması sembolik önem taşıyor; Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı yetkisi bulunmuyor.
TÜRKİYE’DEN AP’YE İLK TEPKİ
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki üyelik müzakerelerin durdurulması çağrısı yapan raporu kabul etmesine tepki gösterdi. Çelik, “Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu” dedi. (DUVAR)
Yoruma kapalı.