PİRHA- Urfa’nın Sırrın Mahallesi’nde yaşayan ve Alevilik yol öğretisine hizmet veren Zakir Kemal Burhan, “Çocuk yaşlarda zakirliğe başladım. Bu konuda Dertli Divani bize aktardığı öğretilerle büyük bir katkı sundu. Divani’nin büyük bir emeği var. Ben de bugün gençlere bu öğretiyi vermeye çalışıyorum” diyor.
Urfa’nın Sırrın Mahallesi’nde yaşayan Zakir Kemal Burhan çocuk yaşta başladığı zakirliği yıllardır yaparak Alevilik yol erkanına ve öğretisine hizmet ediyor.
Bu yıl Sırrın Mahallesi’nde açılan cemevinde de hizmetini sürdüren Burhan, kendi oğlu ve yeğenlerinin de aralarında olduğu bir çok gence zakirlik hizmetinin öğretisini vererek bu kültürün ve inancın gelecek nesillere taşınmasına köprü görevi yapıyor.
Dünü ile ve bugünü ile Urfa’da yaşanan Aleviliğin yol erkanını ve yaşadığı sıkıntıları Kemal Burhan PİRHA mikrofonuna anlattı.
“ZAKİRLİK ÖĞRETİSİNİ DERTLİ DİVANİ’DEN ALDIM”
Çocuk yaşta başladığı Zakirlik hizmetini bu gün Sırrın cemevinde sürdüren Kemal Burhan, “Çocuk yaşlarda Zakirliğe başladım. Bu konuda Dertli Divani bize aktardığı öğretilerle büyük bir katkı sundu. Divani’nin büyük bir emeği var bende, elinin altında büyüdük desem yeridir” dedi.
Yaşı ilerledikçe zakirlik konusunda da büyük hizmetler verdiğini ve kuşak kuşak zakirler yetiştirdiğini ifade eden Burhan, “Bugün de cemevine gelen gençlere aynı öğretiyi vermeye devam ediyorum. Çiftçilik ile uğraşıyorum. Ama yıllardır Alevilik öğretisi içinde olan biri olarak elimden geldiğince zakirlik yaparak Yol’a hizmet etmeye çalışıyorum” diye ifade etti.
“SURİYE’DE YAŞANAN OLAYLAR ALEVİLERİ DE ETKİLEDİ”
“Urfa genelinde 15 bine yakın bir Alevi nüfusu yaşamaktadır. Geçmişten bugüne kadar çoğunlukta çiftçilik ile uğraşırız” diyen Burhan, Urfa’da yaşayan Alevilerin yaşadığı sorunları ve karşılaştığı sıkıntıları şöyle anlattı:
“Mevcut süreç ve yerel yönetimlerin içimize girmesi ile yine sınırda bulunan bir kent olmamızdan dolayı Suriye’de yaşanan sürecin ardından oradaki insanların buralara gelmesi ve içimize girmesi maalesef buradaki yaşam koşullarını zorlaştırarak hayatı yaşanmaz hale getirdi. Bu bizi de etkiledi. Herkes kendi hayatını yaşamaya çalışıyor, böylede olunca sıkıntı yaşıyoruz. Urfa’da yaşayan Aleviler olarak birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. Birbirimizi sahiplenmeyiz. Sırrın köy iken bizim aramızda birkaç tane Sünni aile vardı. Baskı politikalarından mı korkudan mı bilemem ama o dönem bir cami yapıldı. Bizim büyüklerimiz de çok destek verdi. Ama bugün baktığımızda Sırrın Urfa’nın bir mahallesi, birçok Sünni aile yaşıyor. Biz de bir cemevi yaptık. Ama o aileler bize hiç destek ve katkı sunmadı” dedi.
“ÜZERİMİZDE HEP BİR BASKI POLİTİKASI VARDI”
Burhan, “Yıllardan beri süre gelen üzerimizde bir baskı politikası vardı. Tarlalarımızda yetiştirdiğimiz ürünleri satmak için hale götürdüğümüzde büyük sıkıntılar yaşardık. Kendi mahallemizden değil de Urfa genelinde yaşayan yurttaşlar bizlere büyük baskılar uyguluyorlardı. Ama bugün bunlar yaşanmıyorsa bu da bizim dürüstlüğümüzden, samimiyetimizden kaynaklı yaşanmıyor. Bizim kişisel karakterimiz bunların önüne geçiyor” diye belirtti.
“ASİMİLASYON VE ŞİİLEŞTİRME POLİTİKALARINA MÜSAADE ETMEMELİYİZ”
“Sadece Urfa’daki Aleviler üzerinde değil Türkiye’nin her yerinde bir asimilasyon politikası yaşanıyor. Mevcut sistem Alevi kültürünü yok etmek ve Şiileştirmek için bir politika yürütüyor” diyen Kemal Burhan, şöyle devam etti:
“Urfa’da yaşayan Aleviler olarak bizler Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Veliyettin Hürrem Ulusoy efendime bağlıyız. Onun söylemleri ve bize öğrettiği yaşam tarzı bizim için çok önemlidir. Onun izinden gideriz. Asimilasyona ve Şiileştirme politikalarına müsaade etmeyiz. Bende çocuklarımı sürekli cemevine götürüyorum. Alevilik yol öğretisini öğrenmelerini ve yolunu tanımalarını sağlıyorum. Bütün Alevi canların bunu yapması gerekir. Eğer biz çocuklarımıza küçük yaşta yolumuzu anlatır ve öğretirsek, bize dayatılan asimilasyon politikalarına karşı dururuz. Bunu bize dayatanlar başarılı olamazlar” diye konuştu.
Mustafa YÜKSEL/URFA
Yoruma kapalı.