Alevi Haber Ajansi

Cizre başvurusunu ‘kabul edilemez’ bulan AİHM’e tepki

Cizre’de 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirmesine ilişkin AİHM’e yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın duruşması görüldü. AİHM başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu. Yakınlarını yitirenlerin aileleri ise AİHM’in bu kararına tepki gösterdi. 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015-16 yılları arasında uygulanan ve 137 kişinin bodrum katlarında yaşamını yitirdiği sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan insan hakkı ihlallerine dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvurunun kabul edilmesi üzerine açılan davanın kabul edilebilirlik duruşması görüldü.  Avukat Ramazan Demir, AİHM’in başvuruyu kabul edilemez bulduğunu duyurdu.

AİHM Cizre sokağa çıkma yasaklarına ilişkin yapılan başvurularda AYM tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verdi. Sanıyorum artık hakikatten bu kadar kopuk bir Mahkemeye söz söylemenin de anlamı yok. Yaşattığı eski güzel günler için kendilerine teşekkür edelim.

Cizre bodrumlarında bodrumlarda hayatını kaybedenler arasında, Cizre Halk Meclisi Eş Başkanları Mehmet Tunç ve Asya Yüksel, Gazeteci Rohat Aktaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyeleri, MKM sanatçıları, KJA üyeleri ve çok sayıda öğrencinin yanı sıra çocuklar da bulunuyordu. Bodrumlarda hayatını kaybedenlerin bazılarının ise cenazelerine halen ulaşılmış değil.

YAKINLARINI KAYBEDENLERDEN AİHM KARARINA TEPKİ

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, AİHM’in, Cizre’deki yasak sırasında yaşanan hak ihlallerine dair yapılan başvuruyu reddetmesine tepki gösteren yakınlarını kaybeden aileler, “AİHM de bu katliama ortak oldu” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen 79 günlük sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan insan hakkı ihlallerine dair duruşma alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bugün başvurulara dair kararını açıkladı. Yasak sırasında yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini belirten Ömer Elçi ile mahsur kaldıkları bodrumlarda yaralıyken yakılarak öldürülenler arasında bulunan Orhan Tunç adına yapılan başvurular, iç hukuk yollarının tüketilmediği ileri sürülerek, kabul edilemez bulundu.

Mahsur kaldığı bodrum katında yakılarak öldürülenlerden biri olan Hacer Aslan’ın annesi Hezni Aslan ile adına başvuru yapılan Orhan Tunç’un eşi Güler Tunç, söz konusu karara tepki gösterdi.

TUNÇ: KARARI KABUL ETMİYORUZ 

Fransa’nın Strasburg kentinde 13 Kasım 2018 tarihinde görülen duruşmaya katılan Güler Tunç, söz konusu kararın kendileri açısında hukuki olmadığını belirterek, “AİHM, her geçen gün kendi rol ve misyonundan uzaklaşıyor ve AKP’nin kirli siyasetinin parçası haline geliyor. Bu kararı kınıyor ve kabul etmiyoruz.”  dedi.

“AİHM KATLİAMIN ORTAĞI”

3 yılı aşkın bir süredir bodrumlarda kaybettiği kızı Hacer’in cenazesine ulaşamayan Hezni Aslan ise, Avrupa ülkelerinin bodrumlara dair tavrını eleştirerek, “Herkes o insanların sivil olduğunu biliyordu. AİHM de bu katliama ortak oldu” dedi. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak